Impatiens sau cate ceva despre "Sporul casei"

Impatiens este un gen de circa 850 de specii anuale si perene, care cresc in mod natural in regiuni cu clima tropicala sau temperat-calda. Sunt plante foarte apreciate...

Impatiens este un gen de circa 850 de specii anuale si perene, care cresc in mod natural in regiuni cu clima tropicala sau temperat-calda.

Sunt plante foarte apreciate, deoarece pretind o ingrijire minima, sunt rezistente la boli si se matureaza repede, producand flori foarte colorate.

Numele lor deriva de la "nerabdarea" cu care fructele mature se deschid la cea mai mica atingere, lasand sa cada semintele. Impatiens cultivate sunt in mare parte hibrizi derivati din Impatiens walleriana, planta originara din Africa orientalo-tropicala.



Desi sunt perene, multe Impatiens sunt cultivate adesea, din comoditate, ca si plantele anuale.

In cazul in care le-ati pastrat corespunzator in timpul anului, replantati-le primavara, dar numai daca au umplut prea mult ghiveciul, deoarece cresc bine atunci cand au radacinile bine presate. Utilizati un amestec de pamant fertil cu putina turba.

In timpul primaverii si verii, aceste plante prefera ambiente bine aerisite, cu lumina indirecta - mentineti-le la 18 grade Celsius, desi rezista si la temperaturi mai ridicate.

Udati-le atat cat sa mentineti pamantul permanent umed. Stropiti-le doar atunci cand este foarte cald, fara a uda foarte mult frunzele, care pot fi usor contaminate de fungi.

Este mai bine sa asezati ghiveciul intr-o cada ce contine pietris ud. Din mai pana in septembrie, o data pe saptamana, adaugati un ingrasamant lichid in apa cu care udati planta.

Toamna si iarna, ar trebui sa mentineti o temperatura in jur de 18 grade Celsius, astfel incat planta sa continue sa prospere si sa infloreasca. Reduceti numai putin udarea. Daca temperatura este prea scazuta, udati planta mai putin, lasand pamantul sa se usuce si nu mai administrati ingrasaminte.



Intre aprilie si octombrie, prelevati butasi lungi de 10 cm din ramurile laterale si, dupa ce ati inlaturat frunzele situate cel mai bazal, asezati-i intr-un pahar cu apa pentru a se inradacina - in cateva zile se vor forma radacinile.



Apoi plantati-i separat in ghivece care contin un amestec de pamant fertil si nisip. Mentineti pamantul umed si asezati ghivecele la adapost de lumina prea intensa timp de 1-2 saptamani, pentru ca radacinile sa se fixeze bine.

La primele semne de crestere, tratati plantutele ca si pe plantele adulte, iar, in timpul dezvoltarii, taiati-le varfurile.

Daca se doreste obtinerea unui numar mare de plante, trebuie sa efectuati insamantarea la inceputul primaverii. Folositi o tava plina cu pamant pentru seminte, acoperiti semintele cu un strat subtire de pamant si tineti-le intr-un loc cald si intunecos.

Asigurati putina lumina atunci cand apar vlastarele si transferati plantele in ghivece diferite cand sunt suficient de mari pentru a fi manevrate. In conditii favorabile, deseori Impatiens autodisemineaza spontan.