Cum tundem un bonsai

Am descoperit in unele articole vorbindu-se despre tunderea radacinilor; in aceeasi ordine de idei, la cealalta extremitate, trebuie sa vorbim despre tunderea ramurilor.

Am descoperit in unele articole vorbindu-se despre tunderea radacinilor; in aceeasi ordine de idei, la cealalta extremitate, trebuie sa vorbim despre tunderea ramurilor.

Exista un vechi proverb despre bonsai, care spune "Tunde tot atat de mult la baza ca si la varf".

Taierea radacinilor necesita intotdeauna si taierea coroanei, pentru a mentine echilibrul plantei; un frunzis redus inseamna pentru radacini un efort mai mic pentru hranirea plantei.
Dar ce si cat trebuie sa taiem?

Exista trei obiective de baza ce trebuie atinse prin taiere:

de a indeparta ramurile care nu corespund stilului ales si ingreuneaza realizarea conceptiei noastre de baza;
de a redirectiona cresterea (taiem o parte foarte sever, iar o alta foarte putin; cresterea va fi directionata spre zona mai putin tunsa);
de a stimula cresterea ramurilor subtiri si reinmugurirea prin folosirea unor tehnici mai delicate de taiere, precum taierea frunzelor, ciupirea mugurilor si a varfurilor de crestere.

Trebuie sa decidem care este nivelul cel mai potrivit de a taia, suportat de radacini.

Ce se intampla daca taiem 1/3 din sistemul radicular si punem apoi planta in acelasi vas? Pentru o buna reusita trebuie sa ciupim varfurile radacinilor si sa indepartam o parte din frunze.

Dar daca taiem jumatate din balotul de radacini astfel incat sa fie potrivit intr-un alt vas? Atunci trebuie sa avem in vedere masuri mult mai drastice. In cele mai multe cazuri, bonsaii comercializati pot avea prea multe ramuri, astfel ca vor trebui facute cateva modificari. Sa vedem cate ceva din ceea ce trebuie eliminat...

ramurile ce se intersecteaza, atat intre ele, cat si cu trunchiul... (doar daca nu este vreo ramura de care avem nevoie sau care poate fi condusa spre un loc potrivit in care sa evolueze...);
ramurile drepte ce ies din aranjament;
ramurelele care se indreapta in jos, spre vas, trebuie, de asemenea, eliminate.

E momentul sa va opriti si sa va indepartati de bonsai...

A fost deja indepartata o buna parte din frunzis si trebuie sa speram intr-un bun start al plantei.
Cateva zile (chiar o saptamana sau doua) planta trebuie observata, iar in urma observatiilor decidem daca si ce altceva mai trebuie taiat. Cea mai buna solutie, in acest moment, este sa asteptam revenirea in forta o bonsaiului...

Ramurile ajuta la ingrosarea trunchiului; adesea se lasa, sub prima ramura, o ramura "de sacrificiu" care sa asigure ingrosarea trunchiului.

Este intr-adevar usor sa taiem si sa indepartam ramurile, sa le punem insa la loc este imposibil. De aceea trebuie sa fim foarte siguri ca dorim taierea acestora. Daca exista vreo indoiala in mintea voastra, nu taiati!

In cele mai multe stiluri, ramurile alterneaza stanga, fata, dreapta, spate sau invers. Stilul maturat de vant si stilul perie sunt in mod evident exceptii de la aceasta regula.

Stilul cu doua trunchiuri gemene trateaza cele doua trunchiuri ca pe unul singur (stanga, spate pe trunchiul 1, dreapta, spate pe trunchiul 2).

Ramurile principale nu trebuie sa fie pozitionate una deasupra celeilalte; orientati o ramura spre fata vasului, iar cealalta spre spate. Pe masura ce ne apropiem de varf, ramurile trebuie sa fie mai scurte si mai apropiate unele de altele.

Un bun exercitiu ar fi pentru voi sa cautati un pomisor micut, cu aspect de tufa, si sa taiati tot ceea ce vi se pare a nu avea rost si a nu se potrivi stilului ales.

Trebuie sa decideti nu numai cum ati dori sa arate bonsaiul vostru astazi, ci si cum va arata el peste 10 ani; bonsaiul rasplateste rabdarea si clarviziunea si ii invata pe aceia dintre noi care nu sunt nici rabdatori si nici nu stiu sa priveasca in viitor...

In ultimul episod al serialului nostru vom discuta despre modalitatea in care putem schimba forma bonsaiului...