10 plante perene care îți vor transforma grădina într-o oază de liniște

Sezonul de toamnă poate însemna pentru fiecare altceva. Dacă unele persoane se întristează că a trecut vara, altele se bucură că au scăpat de zilele caniculare.

Dar pentru cei care iubesc florile, toamna este momentul ideal pentru a-și planifica grădinile și a sădi plante perene cu flori.

Dacă plantele anuale înfloresc un singur sezon, iar apoi mor, plantele perene continuă să răsară singure an după an.
Asta nu înseamnă că trăiesc veșnic. De fapt, plantele perene au o durată de viață de trei până la cinci ani sau chiar mai mult în cazul speciilor foarte rezistente și bine adaptate.

Descoperă zece astfel de plante perene care îi vor oferi grădinii tale culoare și frumusețe prin florile lor delicate:

Trandafirii cățărători

Spre deosebire de trandafirii obișnuiți, cei cățărători pot îmbrăca pereți, garduri, arcade și pergole cu o mulțime de flori colorate. Sunt mult mai ușor de întreținut pentru că nu este necesar să-i tunzi. 

Hortensia

O plantă cu flori bogate și mari, care îți vor colora grădina întreaga vară. Hortensia iubește apa și este necesar să o uzi des. Florile sale sub forma unor bulgări imenși pot fi albe, roz sau mov. Culoarea florilor se schimbă în funcție de aciditatea solului. Dacă vrei flori albastre, pune la rădăcină zaț de cafea, iar dacă vrei flori roz, presară pe pământ puțin var.

Lavanda

Parfumul lavandei îți va înmiresma grădina, dar va ține la distanță și insectele dăunătoare, inclusiv țânțarii. Plantează lavanda lângă terasă pentru a te bucura de aroma sa relaxantă zi de zi. Face flori mov sau violet, pe care le poți tăia și usca, pentru a le folosi pentru parfumarea casei sau în amestec cu sare, pentru baie.

Căldărușă

Căldărușa este o plantă cu flori multicolore, ușor de îngrijit, ce rezistă foarte bine în grădină an după an. Alege un amestec de plante cu flori în diverse culori. Înflorește din iunie și până în octombrie.

Phlox

Tufele de Phlox sunt bogate, fac flori mari și parfumate. Înfloresc din iunie și până în septembrie. Această plantă este ușor de îngrijit și nu necesită un tratament special. Culorile variază de la alb, roz, mov și roșu.

Helenium

Helenium este o plantă perenă de o frumusețe deosebită, care îți va umple grădina de culoare din iunie și până în septembrie. Poate fi plantată oriunde în grădină, nefiind pretențioasă. Culorile sale sunt calde și variază de la galben, roșu, portocaliu sau ruginiu.

Astilbe

Tufele de astilbe sunt perfecte pentru a decora zonele ceva mai umbroase ale grădinii tale. Face tufe compacte, decorative prin frunzele bogate, dar și prin florile de tip pană, foarte frumoase. Nuanțele variază de la alb, roz, roșu sau albastru. Astilbe înflorește din iunie până în august. Sunt plante foarte rezistente, putând să reziste până la 15 ani în grădina ta.

Crin sălbatic

Probabil că recunoști aceste flori frumoase care cresc pe lângă garduri și șanțuri. Este o plantă deosebit de rezistentă, care îți va aminti cu siguranță de grădina bunicii. 

Clematis

Un arbust cățărător, clematis îți poate transforma grădina într-un loc de o frumusețe uimitoare. Această plantă poate îmbrăca garduri, pergole sau arcade cu un adevărat covor de flori. Nuanțele și formele acestor flori variază extrem de mult, pornind de la roz, roșu, mov albastru, mov, indigo sau chiar multicolore.

Margarete

Nelipsite din orice grădină, margaretele albe sunt o alegere clasică de plante perene. Dar dacă vrei o grădină colorată, atunci alege margaretele pictate (Tanacetum Coccineum Hybrid), un soi hibrid de margarete cu flori în nuanțe vesele de roz și roșu.
MAI MULT DESPRE: flori, gradina, plante