Ce varsta este potrivita pentru primul telefon mobil?

Depinde cui se adreseaza intrebarea, nu-i asa? Traim in era comunicarii, iar tehnologia se dezvolta derutant de repede. Ceea ce astazi este "ultima generatie", maine e demodat.

Depinde cui se adreseaza intrebarea, nu-i asa? Traim in era comunicarii, iar tehnologia se dezvolta derutant de repede. Ceea ce astazi este "ultima generatie", maine e demodat.

Pe de alta parte, nu trebuie omise doua aspecte esentiale: copiii isi doresc sa aiba tot ceea ce vad la adulti (iar un mobil pare extrem de interesant), si daca ne gandim ca multi pricindei se falesc la scoala 9sau chiar la gradinita) cu telefoanele lor mobile, tabloul e complet...

Interesant (sau alarmant?) este faptul ca, potrivit unor studii efectuate recent in strainatate, varsta medie la care un copil primeste un telefon celular este de sapte ani.

In curand insa, potrivit estimarilor, va scadea la cinci. Ei bine, ce e de facut? Partea plina a paharului nu poate fi contestata: stii ca micutul poate lua oricand legatura cu tine, recirpoca valabila, si acest gand este linistitor.

Insa apar si contraargumentele, iar lista lor nu e deloc scurta. E prea devreme, il poate pierde sau deteriora, i se poate fura, iar la acestea se adauga nenumaratele controverse referitoare la potentiala nocivitate a acestui gen de aparate, ca urmare a radiatiilor emise.

In functie de varsta copilului, pot aparea si alte probleme.
Multe tipuri de telefoane ofera si acces la Internet, iar daca stie sa foloseasca o asemenea aplicatie, poate naviga pe orice site-uri, inclusiv cele nerecomandate copiilor. Ajungem asadar, la alta problema: ai incredere in copilul tau?

Bazele comunicarii intre tine si micutul tau trebuie puse cat mai de timpuriu, pentru ca, iata, nici nu stii ce implicatii pot aparea. Copilasul trebuie sa fie convins ca iti poate spune orice si ca nu este nevoie sa se ascunda de tine in nici o circumstanta.

Daca te-ai hotarat sa-i daruiesti un astfel de accesoriu, sa fii sigura ca o faci in primul rand pentru tu consideri ca are nevoie, nu pentru ca prietenii lui au si isi doreste si el.

Tentatia imitarii e foarte puternica, mai ales in randul copiilor.

Cand il primeste, explica-i detaliat cum functioneaza, utilitatile si meniurile pe care le are la dispozitie. Nu omite sa mentionezi situatiile care pot aparea, ce implica functionarea aplicatiei de acces la Internet etc. La ce te gandesti cand citesti acestea? "Oare va intelege copilul?". Si asa ajungem la chestiunea varstei...

Exceptand contextul cand este imperios necesar sa pori lua legatura cu el in orice clipa, amana momentul telefonului mobil cel putin pana in jurul varstei de zece ani.



Inca un sfat, pentru vremea cand copilasul va fi "mandrul posesor" al unui telefon mobil: nu specula acest lucru pentru a-l controla. Copilul trebuie sa stie ca ai incredere in el, nu sa perceapa acest cadou ca pe un instrument deloc subtil de control.