Vrei un prieten jucaus? Alege perusul!

Perusii sunt ideali pentru cei care nu au avut niciodata un animal de companie. Sunt jucausi, usor de intretinut si foarte inteligenti...

Perusii sunt ideali pentru cei care nu au avut niciodata un animal de companie. Sunt jucausi, usor de intretinut si foarte inteligenti. Daca si tu te-ai hotarat (sau te gandesti serios) sa iti iei un perus, afla care sunt primele lucruri pe care trebuie sa le faci si care sunt pregatirile necesare acestui nou membru al familiei tale...

Pregatirea


Inainte de a-ti cumpara perusul trebuie sa achizitionezi lucrurile necesare acestuia. In primul rand, colivia. Aceasta trebuie sa fie potrivita dimensiunii unui perus, astfel incat sa poata zbura dintr-un capat in celalalt.
Sunt de nelipsit recipientele pentru hrana si apa, la fel ca si suporturile pe care perusul sa stea.

Alte produse, pe care le poti achizitiona pe parcurs sunt: asternutul pentru colivie (care este un amestec de nisip cu diferite substante din care perusii mananca adesea), osul de sepie, care asigura necesarul de calciu si seminte vitaminizate.

Poti achizitiona hrana din acelasi loc de unde ai cumparat perusul. Vanzatorul iti va recomanda anumite tipuri de seminte, care sa ii ajunga perusului pana ce vei ajunge cu el la un medic veterinar, unde vei fi sfatuita ce fel de hrana sa alegi.
Pentru ca a venit vorba de veterinar, o prima vizita cu perusul tau este absolut necesara. Vei primi sfaturi de ingrijire, o lista a alimentelor cu care iti poti hrani pasarea si, de asemenea, pot fi depistate anumite afectiuni.

Cum il alegi?


Cumpararea unui perus - sau a unui animal de companie, in general - poate fi extrem de dificila. Prima chestiune asupra carei te hotarasti este adesea culoarea. Stii ca vrei un perus de o anumita culoare. Dar... mai departe?

Adesea, sexul perusului nu este important pentru majoritatea celor care isi achizitioneaza un singur exemplar, dar daca iti doresti ca perusul tau sa fie de un anumit sex, este necesar sa ii specifici acest lucru vanzatorului, care te va ajuta sa ii deosebesti.


Cum procedezi? Alegerea nu trebuie sa tina cont numai de aspect, sex sau culoare. Inainte de a lua o hotarare definitiva, urmareste perusii din colivie pentru cateva minute. In functie de comportament, iti poti da seama care va fi personalitatea viitorului tau prieten. Alege un perus vioi, care zburda prin colivie si canta. Vei observa cu usurinta diferenta dintre perusii care se joaca si cei care se agita panicati.

Urmatorul test este cel al mainii. Apropie usor mana de colivie (daca vanzatorul iti permite acest lucru) si ii vei observa pe cei foarte speriosi.
De cele mai multe ori, un perus sperios se va integra foarte greu in noul mediu si iti va fi destul de greu sa il imblanzesti.

Chiar daca iti place foarte mult culoarea si aspectul unuia dintre ei, nu il achizitiona daca este "trist", tine ochii inchisi si sta ghemuit. Acestea sunt semne ca pasarea este bolnava.