Si pisica se integreaza

In acest articol ne-am propus sa aducem cateva lamuriri in ceea ce priveste conditiile care trebuie indeplinite de catre animalele de companie si proprietarii lor...

In acest articol ne-am propus sa aducem cateva lamuriri in ceea ce priveste conditiile care trebuie indeplinite de catre animalele de companie si proprietarii lor, pentru ca prietenii necuvantatori sa poata fi luati in calatorie peste hotare, in tarile membre ale Uniunii Europene.

Aceasta tinand cont de integrarea Romaniei, care a avut loc la 1 ianuarie 2007. Aceste conditii sunt, in mare, urmatoarele: pisica trebuie sa fie vaccinata si deparazitata intern si extern la zi, sa fie in perfecta stare de sanatate si sa fie marcata, pentru a putea fi identificata. In cele ce urmeaza vom detalia fiecare conditie in parte.

Vaccinul care contine valente contra rinotraheitei infectioase a pisicii, calcivirozei feline si panleucopeniei feline este unul absolut necesar pentru obtinerea documentatiei complete, pentru plecarea din tara a pisicii. Vaccinul polivalent este valabil un an, incepand din ziua efectuarii lui.

In intervalul acestui an, el ofera protectie impotriva bolilor pentru care are valente. In concluzie, parasirea tarii in baza valabilitatii vaccinului polivalent va trebui facuta in decursul anului de valabilitate.

Daca vaccinul nu mai este valabil, adica a trecut mai mult de un an de la ultima efectuare, pisica va fi vaccinata cu cel putin doua saptamani inaintea plecarii din tara, aceste doua saptamani fiind necesare organismului pentru imunizare postvaccinare.

Un alt vaccin necesar este cel antirabic. Acesta are aceeasi valabilitate (tot un an) si se supune acelorasi reguli ca si vaccinul polivalent. Aceste doua vaccinuri pot fi efectuate impreuna sau la un interval de doua saptamani unul fata de celalalt, insa ambele sunt necesare si obligatorii, in vederea plecarii in una dintre tarile membre ale Uniunii Europene.

Ambele vaccinuri sunt disponibile in cabinetele veterinare din tara, iar costurile aproximative sunt: pentru vaccinul polivalent: 35-65 de lei, iar pentru vaccinul antirabic: 10-25 de lei.

Inaintea plecarii, pisica va trebui supusa de catre medicul veterinar unui examen clinic atent, acesta fiind important pentru depistarea unor eventuale situatii in care deplasarea pe distante mari nu este recomandata si ar putea afecta starea de sanatate a animalului transportat.

Stari precum varsta avansata, diverse insuficiente functionale (cardiaca, renala, hepatica), gestatie avansata, animale epileptice, animale foarte fricoase, sunt motive intemeiate pentru medicul veterinar sa nu recomande transportul animalului respectiv pe distante mari.

Costul unei consultatii generale variaza, fiind cuprins intre 5 si 20 de lei.

Marcarea animalului care urmeaza sa paraseasca tara impreuna cu proprietarii este, de asemenea, obligatorie. Acest procedeu poate fi aplicat fie folosind un microcip, fie prin intermediul unui tatuaj.

Microcipul este un dispozitiv electronic care are imprimat un cod unic, format din cifre. Acest microcip are dimensiuni foarte mici, este plasat intr-un dispozitiv asemanator unei seringi, usor de folosit, si este implantat in zona cervicala dorsala (zona cefei) sau intre omoplatii animalului.

Procedeul de implantare nu este mai dureros sau mai neplacut decat o injectie subcutanata obisnuita, animalele nereactionand, de obicei, violent. Dupa implantare, microcipul ramane pentru totdeauna sub pielea pisicii, oferind in orice moment posibilitatea indentificarii exacte a acesteia, pe baza codului unic, care poate fi citit folosind un aparat special. Microcipul este insotit de mai multe etichete autocolante (intre 5 si 10), iar una dintre ele va fi lipita obligatoriu pe carnetul de sanatate al pisicii.

Aceste dispozitive cu microcip pot fi achizitionate din numeroase cabinete veterinare, iar costurile aplicarii lor sunt cuprinse intre 50 si 150 de lei.



Tatuajul este o metoda de marcare mai putin folosita in cazul pisicilor si putin depasita, intrucat microcipurile au numeroase avantaje si sunt nou aparute pe piata. Totusi acesta ar trebui sa contina o combinatie unica de cifre si litere si ar trebui sa fie aplicat in interiorul pavilionului urechii, la loc vizibil. Si tatuajul este o metoda definitiva de marcare, dar acesta devine in timp mai putin lizibil, estompandu-se. In plus, marcarea este dureroasa si nu este efectuata sub anestezie.

Certificatul de transport al pisicii este eliberat de catre un inspector veterinar al Directiei Sanitar-Veterinare Judetene, la solicitarea proprietarului. Acesta trebuie sa se prezinte la sediul institutiei insotit de animal, avand la el carnetul de sanatate al animalului de companie.

Carnetul de sanatate trebuie sa contina eticheta cu numarul de identificare al microcipului, datele efectuarii si etichetele vaccinului polivalent si celui antirabic, data administrarii si eticheta produselor de deparazitare interna si externa utilizate, insotite de parafa medicului veterinar care a efectuat manopera.

Pentru eliberarea acestui act nu se percep taxe, iar documentul este eliberat pe loc.

Animalul mai are nevoie de o cusca pentru transport potrivita taliei lui, care sa ii ofere posibilitatea de a-si modifica pozitia, si de un bilet de transport (in cazul calatoriei cu autocarul, avionul sau cu vaporul). Pentru calatoria cu avionul este necesara o aprobare din partea companiei aeriene ale caror servicii le utilizeaza proprietarul pisicii, fiecare companie avand propriile reguli interne.

Preturile mentionate sunt pur orientative. Ele difera, in functie de marca produsului utilizat si de valoarea manoperei, care variaza, de la un medic la altul.