Ingrijeste un iepuras...

Ai putea fi tentata sa refuzi, gandindu-te ca iepurii nu sunt tocmai animalele cele mai sociabile si usor de ingrijit pentru care poti opta. Insa, daca iti doresti un animalut nu doar dragalas...

Ai putea fi tentata sa refuzi, gandindu-te ca iepurii nu sunt tocmai animalele cele mai sociabile si usor de ingrijit pentru care poti opta. Insa, daca iti doresti un animalut nu doar dragalas, dar si extrem de vioi si amuzant, si iti insusesti un bagaj de informatii esentiale cu privire la necesitatile lui, vei descoperi in micul tau prieten urechiat un partener de joaca deosebit.

Iepurii de casa traiesc, de regula, 10 ani sau chiar mai mult, daca sunt bine ingrijiti, conform Bunny-rabbit-fact.blogspot.com. Desi cultura populara ii descrie drept animale fricoase, care abia asteapta sa se intoarca in "cuibul" lor si evita orice interactiune cu oamenii, n-ar trebuie sa te lasi influentata de aceste clisee.

Intr-adevar, iepurii sunt animale precaute, timide, care au nevoie de foarte multa rabdare din partea stapanului, de aceea trebuie sa cantaresti serios optiunea de a opta pentru un astfel de animal de companie, mai ales daca il achizitionezi sau adopti la insistentele copilului tau. Majoritatea celor mici se plictisesc rapid de un animal care necesita o atentie deosebita si multa rabdare, de aceea trebuie sa chibzuiesti indelung inainte de a-i satisface acest "moft".

Pe de alta parte, daca alegi un iepure de talie mica drept animal de companie pentru nazdravanul tau, ritualul zilnic de ingrijire, bazat pe rabdare si grija, ar putea sa-l responsabilizeze pe copil si sa ii dezvolte calitati precum rabdarea, intelegerea, toleranta si spiritul afectiv. Ingrijiti corect, iepurasii se pot dovedi, la randul lor, animale deosebit de tandre, jucause si haioase. Iata care sunt secretele ingrijirii lor:

Cusca

  • Stabileste ce tip de iepuras vrei sa adopti sau sa cumperi, pentru ca abia apoi sa decizi ce tip de cusca i s-ar potrivi. Un iepuras de talie mica poate fi crescut usor intr-un apartament, intr-o cusca de marime medie, in timp ce unul de talie mare, va necesita o cusca pe masura sau un spatiu ingradit cu un gardulet, la tine in curte.
  • Contrar opiniei generale, iepurii nu sunt mereu "pusi pe fuga". Desi au membrele din spate dezvoltate pentru a prinde ceva viteza, ei nu fug decat in cazul unui pericol iminent, in majoritatea timpului preferand sa... topaie. Asigura-te, asadar, ca urechiatul tau are la dispozitie suficient spatiu in cusca pentru a topai in voie.
  • Cusca iepurasului trebuie curatata cel putin o data pe saptamana, moment in care este necesar sa cureti toate compartimentele acesteia - de la podea, pana la micile elemente (cum sunt usitele speciale sau jucariile atasate) integrate in componenta custii.
    Poti achizitiona cusca din acelasi petshop de unde ai cumparat si animalutul, solicitand vanzatorului indicatii suplimentare cu privire la utilizarea si curatarea acesteia.
  • Asterne intr-o anumita zona a custii o "patura" confectionata dintr-un fan special, comestibil, din care animalutul sa poata si rontai. Iepurasul trebuie sa aiba la dispozitie si o ladita speciala pentru mizerie, care trebuie curatata zilnic. Nu uita de eventuale jucarele amuzante, numai bune de... rontait. Astfel, micul tau prieten cu blanita nu se va plictisi cand tu vei fi plecata de acasa.
  • Daca simti ca iepurele nu are totusi suficient spatiu pentru miscare atunci cand se afla in cusca, ii poti atasa o alta  mai mica, transformand astfel culcusul urechiatului intr-o adevarata "casuta".

Hrana

  • Iepurasul tau trebuie hranit zilnic. De asemenea, si apa trebuie sa i-o schimbi cu aceeasi frecventa.
  • Il poti hrani cu graunte pentru iepuri, pe care le achizitionezi din crescatorii sau petshop-uri, insa micul urechiat va iubi la fel de mult fanul pentru rontait, precum si legumele sau fructele proaspete.
  • Evita sa hranesti iepurasul cu alte alimente periculoase pentru sanatatea lui, cum sunt dulciurile.

Alte necesitati

  • O vizita la medicul veterinar este mai mult decat necesara. Astfel, animalutul tau va primi toata ingrijirea medicala de care are nevoie, inclusiv vaccinurile obligatorii, iar tu vei beneficia de noi sfaturi si informatii cu privire la ingrijirea corecta a acestuia.
  • Deoarece sunt animale deosebit de vioaie, iepurasii trebuie sa "faca miscare" zilnic.
    Potrivit site-ului Wikihow.com, acestia au nevoie de cel putin 30 de minute in care sa fie lasati liberi sa se "zbenguiasca". Daca ai un iepure de talie mica, il poti lasa liber prin casa, atat timp cat nu este pusa in pericol siguranta lui sau... a pantofilor tai.
  • Daca ai curte, ii poti amenaja iepurelui un spatiu ingradit cu un gardulet, unde se va bucura de libertatea dorita. Sau, daca ai parte de un animalut docil, il poti plimba in lesa, oricat de excentric ar parea, dupa cum te sfatuiesc specialistii site-ului Wikihow.com.
  • Daca esti stapana unui iepure mascul, specialistii site-ului Rabbit.org te sfatuiesc sa iei in considerare varianta castratului, pentru a nu intampina eventuale neplaceri cu animalul tau de companie.
  • Nu in ultimul rand, obisnuieste-ti iepurasul cu prezenta oamenilor, dar si cu faptul ca i se va acorda mereu atentie. Rezerva-ti timp, tu sau un alt membru al familiei, pentru a-l mangaia si alinta. Vei vedea ca se va obisnui treptat cu voi si va reactiona bland la dovezile voastre de afectiune.