Cum sa-ti invingi teama de caini?

Iti este teama sa mai iesi afara din apartament ca sa nu dai nas in nas cu un caine care rataceste pe strada? Ai impresia ca toti cainii au ceva cu tine, deoarece atunci cand treci...

Iti este teama sa mai iesi afara din apartament ca sa nu dai nas in nas cu un caine care rataceste pe strada? Ai impresia ca toti cainii au ceva cu tine, deoarece atunci cand treci pe langa ei devin deodata agresivi si irascibili?

Pentru a-ti invinge frica, trebuie sa intelegi ca ai de a face cu un animal cu personalitate si nu cu un monstru agresiv, care se gandeste in permanenta la cum sa atace si sa muste oamenii.

Bineinteles, este destul de dificil sa inveti sa-ti controlezi emotiile si reactiile in fata unui animal care-ti inspira frica... Insa, daca nu o faci, acestea se vor transforma foarte rapid intr-o fobie.

Atunci cand te afli fata in fata cu un caine de care iti este teama, organismul emana un miros, usor de detectat de catre animal. De asemenea, din instinct, ai tendinta sa-l privesti in ochi, pentru a-i urmari miscarile si a vedea daca te ataca sau nu.

Acest gest inseamna amenintare in limbajul canin, iar cainele poate deveni agresiv. Un numar mare de oameni carora le este teama de caini reactioneaza gresit in fata lor, devenind astfel vulnerabili sau chiar victime.





Este bine sa nu te apropii de un caine care nu te vede atunci cand treci pe langa el.

Nu incerca sa izolezi animalul (nu-l dirija spre un loc de unde nu poate sa fuga), deoarece, daca-si da seama ca nu mai are nici o iesire, poate deveni agresiv.

Uneori, se intampla ca o persoana bine intentionata, care vrea sa te faca sa depasesti teama de caini, sa-ti spuna: "Nu-ti face nimic, este pasnic, nu te ingrijora!". Desi stapanul este langa el, nu te apropia brusc de animal si nu incerca sa-l mangai, lasa-l pe el sa decida cand este momentul sa va imprieteniti.

Nu te da inapoi si nu privi in ochi animalul.

Nu sta pe loc, asteptand o reactie din partea cainelui! Continua sa te deplasezi, insa cu mult calm.

Daca patrupedul vine spre tine, nu te da inapoi.

Nu tipa, nu gesticula nervos si nu o rupe la fuga din calea "atacatorului".

Nu-l atinge, nu incerca sa-l mangai sau sa-i vorbesti.

Nu incerca sa te sui pe vreun gard sau in vreun copac, deoarece cainele poate fi mai rapid decat tine.



Cea mai simpla si eficienta reactie pe care trebuie sa o adopti este evitarea animalului. Daca acest lucru nu este posibil, iti ramane...
indiferenta.

schimba trotuarul sau directia de mers;
priveste in pamant sau in sus atunci cand intalnesti un caine - acest lucru te va ajuta sa nu-ti focalizezi atentia asupra animalului;
evita sa-l privesti in ochi, deoarece se poate simti amenintat;
fii indiferenta, ignora-l, comporta-te ca si cand nu ar fi acolo;
vorbeste in gand cu tine insati - in acest fel, nu te mai concentrezi asupra animalului, iar frica se va reduce simtitor;
stai departe de caine;
daca se apropie de tine, lasa-l sa o faca, nu tipa si nu fugi - te va mirosi, apoi va pleca.



Daca stai pe loc sau te dai inapoi privindu-l in ochi, va crede ca-l provoci. De asemenea, va citi pe fata ta frica si va reactiona violent.

Daca tipi sau gesticulezi nervos, nu vei face decat sa-l instigi la agresivitate.

Daca fugi, va incerca - mai mult decat sigur... - sa te urmareasca.

Nu incerca sa te repezi spre el - unii caini pot lua acest gest ca pe o joaca, altii - ca pe o amenintare.

In toate aceste situatii, devii un personaj interesant pentru caine, iar daca animalul are incredere in fortele proprii, va incerca sa profite de situatie si sa te domine.

Nu exista o reteta care sa te protejeze in totalitate de agresivitatea cainilor.
Insa poti incepe prin a adopta o atitudine pasiva si indiferenta fata de animal. Astfel, cu siguranta vei putea evita situatiile conflictuale.

Nu uita faptul ca un caine nu ataca niciodata nemotivat. Chiar daca ti se pare ca are un comportament inexplicabil, gandeste-te intotdeauna ca animalul actioneaza conform unei mosteniri genetice si potrivit instinctului de conservare.

In limbajul medical, teama de caini se numeste chinofobie. Cele mai frecvente simptome ale chinofobiei sunt:

stari de ameteala;
palpitatii;
atacuri de panica;
greutati de respiratie;
stari de greata;
transpiratie excesiva pe tot corpul;
gura uscata;
tremurat;
incapacitate de a vorbi sau de a gandi clar;
pierderea controlului asupra corpului;
frica de moarte.



La caine, maraitul, privirea fixa, zbarlitul parului, coltii expusi cu agresivitate din cavitatea bucala sunt semnele de amenintare care preced, cu siguranta, un atac. Te afli in fata unui caine amenintator care este gata sa te atace?

mergi calm;
ramai tacuta, nu vorbi si nu tipa, deoarece nu vei face decat sa-i atragi atentia;
intoarce privirea - doar asa ii demonstrezi ca nu te intereseaza prezenta lui;
treci pe celalalt trotuar, pentru a-l face sa inteleaga faptul ca nu doresti sa te apropii de el;
tine bratele pe langa corp;
respira profund;
indeparteaza-te incet;
in cazul in care te impiedici si cazi, strange genunchii la piept, protejandu-ti gatul cu bratele si nu scoate nici un sunet.
Un caine nu este interesat de o persoana tacuta si nemiscata. Doar agitatia il determina sa devina agresiv.



Daca te musca un caine necunoscut, iar rana este superficiala (nu sangereaza, ci doar se invineteste), spal-o cu apa si sapun impotriva bacteriilor si aplica local un dezinfectant. Protejeaz-o mai multe zile cu un pansament steril.

Daca leziunea sangereaza mult, aplica un pansament antiseptic si mergi la spital, pentru a ti se administra vaccinul antirabic. Cainele trebuie dus la medicul veterinar, pentru a fi supravegheat timp de o luna.