Cum invata pisicile

Nu, nu este vorba despre vreun anumit tip de dresaj! Daca scopul dumneavoastra este sa va invatati pisica sa se aseze la comanda sau sa mearga la picior, poate ca cea...

Nu, nu este vorba despre vreun anumit tip de dresaj! Daca scopul dumneavoastra este sa va invatati pisica sa se aseze la comanda sau sa mearga la picior, poate ca cea mai buna idee ar fi sa va cumparati un caine! Daca vreti sa va dresati pisica sa se foloseasca de toaleta pentru a-si rezolva "problemele", atunci materialul urmator nu vi se adreseaza.

Acest articol este pentru toti cei care vor sa isi invete pisicile sa foloseasca litiera in locul canapelei si sisalul in locul pretioaselor boxe de la calculator. Daca sunteti la fel ca mine, atunci inseamna ca va iubiti pisica tocmai pentru ca este pisica si pentru ca vreti sa se comporte ca atare, insa nu puteti nega faptul ca va doriti sa fie cat mai bine crescuta!

Inainte de a incepe sa obisnuim pisicile sa faca sau nu un anumit lucru, trebuie sa cunoastem modalitatea in care invata pisicile. Ele nu cunosc limba romana, nu citesc carti si nici nu participa la conferinte. Pisicile invata din experienta, iar daca aceasta este buna, atunci vor incerca sa o repete. Daca experienta este neplacuta, se vor stradui sa o evite pe viitor.

Pisicile adora sa "verifice" cu ghearele mobila din sufragerie, asa ca nu vor renunta la acest capriciu. Dar vor fi complet speriate in cazul in care isi vor vari nasul in flacara unei lumanari, asa ca pe viitor n-o vor mai face.

Cheia educatiei consta in faptul ca trebuie sa va asigurati ca fiecare lucru pe care vreti ca pisica dumneavoastra sa il faca este placut pentru aceasta si ii ofera satisfactii.

Uneori, fara intentie, obisnuim sa recompensam pisica pentru un comportament reprobabil.

O problema frecventa este aceea cand pisica sare pe dumneavoastra la cinci dimineata, mieunand cu disperare si facand tot posibilul sa va scoata din sarite. Ce fac proprietarii in acest caz? Se dau jos din pat si isi hranesc animalul, se joaca cu acesta sau ii dau voie pe-afara. Astfel pisicuta invata ca, in urma modului sau de comportare, primeste exact ceea ce isi doreste.

Multi proprietari sunt frustrati pentru ca nu pot prinde pisica asupra faptului, asa ca prefera sa ii indice animalului "locul crimei" (constand de obicei intr-o pata uda pe covor sau in fragmente din ceea ce s-a numit odata o draperie...) si sa il certe in acel moment.

O modalitate frecventa de corectie folosita de stapani este aceea de a forta pisica sa adulmece zona pe care tocmai a murdarit-o atunci cand s-a "scapat" in locuri nepermise si apoi de a o duce la litiera, in speranta ca animalul va intelege unde trebuie sa-si faca nevoile. Este un comportament total gresit! Din ceea ce ii explicati, pisica invata ca nu trebuie sa se mai lase prinsa si luata in brate de dumneavoastra si ca litiera este un fel de camera de tortura.

Pedeapsa nu functioneaza in cazul educarii pisicii. In primul rand, pentru ca agresarea fizica nu are ce cauta intr-o relatie atat de speciala si, in al doilea rand, pentru ca, daca prindeti pisica asupra faptului, atunci va prefera sa "faca nebunii" numai cand nu va aflati prin preajma.
Pe de alta parte, daca pedepsiti pisica mai tarziu, ea nu va asocia actiunea dumneavoastra cu ceea ce a facut rau, si, in ambele cazuri, comportamentul incorect va continua.

Unele pisici se poarta exact cum nu ar trebui doar pentru a ne capta interesul si, o data ce ne concentram atentia asupra lor, vor continua sa se comporte la fel. Ce facem in acest caz? Daca vreti sa preveniti aparitia unor probleme sau sa indreptati obiceiurile proaste ale pisicii, solutiile sunt cam aceleasi. Urmati acest plan structurat pe trei etape:

Nu recurgeti la pedepse, indiferent de ceea ce face pisica!

Educati-va pisica astfel incat sa faca ceea ce va doriti si sa fie recompensata pentru aceasta!

Amenajati mediul in care traieste pisica astfel incat activitatile pe care nu doriti sa le mai faca sa nu ii ofere nici un fel de satisfactie!

Poate ca o analiza mai detaliata a acestor etape va va veni mai mult in ajutor:

Straduiti-va ca relatia dintre dumneavoastra si pisica sa fie armonioasa, satisfacatoare pentru ambele parti si, bineinteles, distractiva. Uneori, este de ajuns sa acordati mai multa atentie fiintei de langa voi, iar problemele se vor rezolva de la sine.

Se stie ca pisica devine foarte agitata si pusa pe harta (si pe distrus bunurile din casa...) atunci cand se plictiseste. Veti reusi sa o calmati daca va ocupati mai mult de ea, mangaind-o si asigurandu-i cateva sesiuni de joaca pe zi.


Pisicile care se simt neglijate vor renunta sa mai foloseasca litiera. Ingrijiti-va permanent de curatenia pisicii si a mediului in care traieste, pentru ca animalutul de langa voi trebuie sa simta ca il iubiti si ca il respectati.

Cea mai eficienta metoda de a va educa pisica este prin recompense, asa ca amenajati-i spatiul vital si organizati-i regimul de viata astfel incat actiunile ei sa fie incununate de succes. Un bun exemplu este cel privitor la obisnuirea pisicii de a folosi litiera. Pisica are un mod de viata bine pus la punct. Daca aveti totul sub control, atunci efectele nu pot fi decat benefice.

Asigurati-i pisicii un program regulat de hranire si incercati sa o supravegheati atunci cand are nevoie sa "mearga la toaleta". In momentul in care va folosi litiera, laudati-o si dati-i o mica recompensa, constand in bunatati pe care nu i le oferiti de obicei! Pana veti fi siguri ca s-a obisnuit cu litiera, nu ii permiteti accesul in alte zone ale casei atunci cand isi cauta un loc unde sa "scape de griji".

A treia etapa se refera la amenajarea spatiului vital. Sa luam ca exemplu zgariatul mobilei. Nu va trebui sa va mai confruntati cu o astfel de problema daca ii veti amenaja pisicii un pomisor de catarat pe care isi poate exersa ghearele. Faceti-l cat mai atractiv si impodobiti-l cu jucarii pentru a deveni locul ei preferat de consumare a energiei.


Pisicile sunt diferite, iar dumneavoastra sunteti cei care cunoasteti cel mai bine ce odor aveti acasa. In mod sigur veti gasi o modalitate ca pisica sa nu se mai apropie de mobila. Cea mai la indemana solutie este sa amenajati acel mic spatiu special pentru pisica si sa nu uitati ca aceasta are nevoie sa va mai implicati si dumneavoastra din cand in cand in sesiunile de joaca!

Poate ca dumneavoastra doriti sa va invatati pisica sa sara printr-un cerc precum un acrobat; sau poate vreti numai sa inceteze odata sa se mai catere pe draperii. Oricare ar fi situatia cu care va confruntati, nu uitati ca pisicile se educa cel mai bine cu ajutorul laudelor si al recompenselor.

Asigurati-i pisicii o modalitate prin care sa isi poata indrepta comportamentul! Asigurati-va ca dumneavoastra sunteti bine informati si ca actiunile la care recurgeti va vor aduce satisfactii. Sistemul functioneaza, va asigur! Si este mult mai distractiv cand educatia are efecte asupra ambilor parteneri implicati in proces!