Cum educam Ciobanescul german?

Cand vorbim despre aceasta rasa, trebuie sa ne gandim ca avem de-a face cu numarul unu mondial din punctul de vedere al capacitatii de a fi instruit, deci, in cazul...

Cand vorbim despre aceasta rasa, trebuie sa ne gandim ca avem de-a face cu numarul unu mondial din punctul de vedere al capacitatii de a fi instruit, deci, in cazul in care dorim o rasa mai putin activa, alegerea este total gresita.

Chiar daca Ciobanescul german nu este intotdeauna primul la competitiile de dresaj, de orice natura ar fi ele, cert este un singur lucru: un pui de Ciobanesc german care provine din parinti corespunzator selectionati va avea un caracter echilibrat si va putea cu usurinta promova examenele de lucru, fie ca provine dintr-o linie de "frumusete" sau dintr-o linie de lucru.

Cu alte cuvinte, castigul cel mai mare al sistemului de selectie rigid, "cu ochelari de cal", de tip german este ca "aschia nu sare departe de trunchi", spre deosebire de alte rase, unde, din parinti campioni la lucru, pot rezulta produsi care se sperie la focul de arma sau au deficiente grave de caracter: spaima sau agresivitate sporita.

De aceea, atunci cand alegem un Ciobanesc german, trebuie sa ne gandim ca am ales sa fim profesionisti in dresaj si nu trebuie sa ne multumim cu un simplu caine de companie, deoarece ar fi echivalent cu a conduce un Ferrari cu 50 km/h...

Antrenamentul trebuie inceput cu multa rabdare, fara graba, deoarece "picurii de strop cu strop fac al marilor potop"...

Cine se grabeste va obtine intotdeauna rezultate mediocre. Datorita conformatiei anatomice deosebite radical fata de conformatia altor rase, este total contraindicat sa fortam fizic un pui de Ciobanesc german pana la atingerea varstei de un an, atunci cand scheletul este in mare parte format.

Aceasta nu inseamna ca antrenamentul trebuie inceput dupa un an, ci doar ca puiul de Ciobanesc german trebuie sa fie antrenat cu masura, fara sa parcurga distante prea lungi si fara a sari garduri inalte in copilarie. Dupa ce a crescut, puiul fragil va deveni un sportiv redutabil, capabil sa parcurga distante interminabile intr-un trap intins sau sa sara cu usurinta un gard inalt de 2.5 metri.

Nu trebuie sa uitam ca Ciobanescul german nu este cel mai bun, luat pe bucati, la nici una dintre probe: urma, disciplina, atac, dar devine de neintrecut atunci cand ne gandim la insumarea lor. Cu alte cuvinte, pastrarea nealterata a caracterului rasei inseamna o instruire completa a cainelui.

Desi la origine a fost folosit doar pe post de caine de turma, intrebuintarea rasei a inceput sa se diversifice, la ora actuala Ciobanescul german fiind folosit cu succes la examene de lucru (IPO sau ring), in politie, in actiuni de salvare (caine pentru calamitati), pe post de salvamontist, ghid pentru nevazatori sau depistator de droguri.


Inainte de inceperea propriu-zisa a antrenamentului, este esential sa intelegem rolul stimulilor (hrana sau obiect miscator), fara de care un rezultat de varf este de neconceput, epoca dresajului "mecanic" fiind de mult apusa.

Chiar daca la inceput stimulul "hrana" pare sa fie mai eficient, deoarece un pui functioneaza mai degraba ca un tub digestiv, pe parcurs nevoia de joaca creste, ceea ce aduce un castig de cauza imens pentru toti stapanii care au avut suficienta rabdare pentru dezvoltarea pasiunii catelului pentru obiectele miscatoare (mingea cu siret).

Pasiunea pentru minge este totodata si primul pas facut pentru insusirea comenzii "aport", comanda fara de care nu este de conceput promovarea unui examen de lucru la ora actuala, deoarece exista aport de pe sol, peste obstacol si peste palisada, care totalizeaza suficient de multe puncte astfel incat proba de disciplina sa nu poata fi promovata fara ele.

Antrenamentul puiului de Ciobanesc german incepe cu sectiunea "A" - urma, avand ca scop dezvoltarea calitatilor native ale puiului prin trasarea unei urme de carne, fie continua (zeama de carne), fie folosindu-ne de bucatele mici presarate pe parcurs. Intotdeauna, la sfarsit, exista o bucata de carne mai mare, care serveste drept recompensa.

Corectia mecanica pe urma este total contraindicata, cainele trebuind sa parcurga urma cu maxima placere.

Sectiunea "C" - atac, nu se incepe decat dupa ce cainele cunoaste notiunile de baza, de disciplina (mersul la picior, comanda "lasa").

La ora actuala, atacul este privit, pentru examenele de lucru, ca un atac sportiv, cainele trebuind sa fie totdeauna usor de controlat, iar lasatul mansonului la comanda este esential pentru promovarea probei. Pentru a ne usura munca de mai tarziu, este foarte util sa invatam puiul sa-si ceara obiectele prin latrat.

"Rutina" atacului consta in reflexul pe care il cream cainelui, respectiv de a musca doar "infractorul" care se misca. Dupa ce acesta s-a oprit, cainele trebuie sa lase priza, supravegheandu-l cu atentie si provocandu-l prin latrat sa se miste din nou. Exercitiul se termina prin oferirea mansonului drept recompensa.

Inaintea primului examen de lucru de tip IPO ("brevet de lucru international"), exista un examen premergator: BH ("caine de companie"), care, pe langa partea de disciplina, contine si un test de socializare. De aceea, este important sa invatam puiul de la varste fragede cu mediul inconjurator, cu zgomotele, cu aglomeratiile, cu ceilalti caini.



In principiu, Ciobanescul german nu este agresiv in mod excesiv cu ceilalti masculi, dar este totusi util sa-i supraveghem comportamentul de mic. Placerea de a urmari obiecte miscatoare nu trebuie sa determine cainele sa fie agresiv fata de biciclete, patinatori sau copii in fuga.

Tot de la varste fragede, puiul trebuie deprins cu o mare varietate de mijloace de transport: tramvai, tren, barca, lift, avion, masina etc. Este posibil ca un caine de competitie sa colinde locuri variate si indepartate, astfel incat mijloacele de transport sa joace un rol important in viata lui.

Desi poate parea fragil in perioada de dezvoltare, din cauza unei conformatii anatomice cu angulatii foarte inchise, la maturitate, Ciobanescul german devine un adevarat campion al utilitatii, el fiind prezent cu rezultate bune in toate sporturile canine.