Cainii, in ajutorul persoanelor cu handicap

Cu o parte dintre semenii nostri soarta nu a fost prea generoasa. Persoanelor cu handicap le este foarte greu sa se integreze intr-o viata sociala normala. Si aceasta...

Cu o parte dintre semenii nostri soarta nu a fost prea generoasa. Persoanelor cu handicap le este foarte greu sa se integreze intr-o viata sociala normala. Si aceasta nu pentru ca ele nu o pot face, ci pentru ca societatea noastra nu este capabila si nici pregatita sa le integreze in contextul social cotidian.

Chiar daca acesti oameni nu mai sunt priviti ca o curiozitate a naturii, totusi mai au inca multe deceptii si prejudecati de infruntat. Adeseori, un caine ii ajuta sa treaca mai usor peste toate acestea.

Integrarea persoanelor cu handicap reprezinta o preocupare majora in toate statele civilizate ale lumii si probabil ca si in tara noastra ar trebui sa existe acelasi interes pentru aceasta problema din partea autoritatilor. Nu voi analiza, insa, acest aspect. Consider ca la noi functioneaza inca foarte bine dictonul "cel mai bine te ajuti singur".

Ma adresez, in primul rand, celor care au in ingrijire o persoana cu handicap. Daca pana acum nu ati apelat la ajutorul unui caine, atunci a sosit timpul sa o faceti.

Este binecunoscuta influenta benefica a unui caine asupra intregii existente a unei persoane singure, asa cum, din pacate, sunt majoritatea acestor persoane cu probleme.in centrele de recuperare pentru handicapati din alte tari, sunt utilizati caini care pot face fata unor sarcini diverse.

Acestia sunt cu adevarat caini utilitari, adica isi pot salva stapanul neajutorat dintr-un incediu sau pot interveni in alte situatii limita, pot fi conducatori de orbi sau pot indeplini alte misiuni strict specializate.

Aceste patrupede sunt deosebit de costisitor de pregatit, necesitand o munca de 2-3 ani, in centre speciale de pregatire, desigur subventionate de catre organizatii caritabile sau uneori chiar prin programe guvernamentale. Persoanele cu handicap beneficiaza evident in mod gratuit de acesti caini care, de multe ori, raman alaturi de ele toata viata.

In afara acestei categorii de caini "speciali", orice caine poate fi utilizat ca simplu companion al persoanelor cu handicap. Desigur ca exista anumite tipuri si graduri de handicap care nu permit acest lucru, de aceea este bine sa va sfatuiti cu medicul (curant sau psihiatru) asupra oportunitatii adoptarii unui caine pentru persoana pe care o aveti in grija.

Factorul psihoterapeutic este preponderent influentat, deoarece se stie ca persoanele cu handicap au o nevoie de comunicare sporita, dar exista putini dintre oamenii "normali" dispusi sa le asculte.

De aceea, ce poate fi mai potrivit decat un caine cu care sa comunice si care, cu siguranta, nu se va plictisi niciodata sa asculte, la orice ora din zi sau din noapte.

De ce va recomandam un caine ?
Desigur ca si alte animale pot fi utilizate drept companie, dar cainele a oferit cele mai bune rezultate in aceasta psiho-terapie. Uneori, intalnim si pisici pe post de companion, dar, in aceasta situatie, este nevoie de un anumit profil psihologic al persoanei in cauza. Mai rar, sunt utilizate pasari sau alte specii.

Cainele, insa, este un animal optimist, exuberant, cu o pofta de viata pe care o insufla tuturor celor din jur, dornic de a oferi si de a primi afectiune, fara sa tina cont de anumite "mici defecte" ale stapanului.

Desi, in unele situatii, sunt preferate pentru aceasta misiune rase mai echilibrate si cu anumite calitati native (Labrador,Terra Nova etc), totusi va puteti procura orice caine doriti, chiar unul comunitar, adoptat si salvat de dumneavoastra de la ecarisaj. Pe langa o fapta buna, veti crea si o legenda proprie a cainelui respectiv, care va contribui la mandria viitorului posesor.



Este bine sa stiti ca in Statele Unite s-au utilizat unele tehnici care pe unii i-ar putea soca. Pentru anumite persoane cu handicap au fost adusi caini de companie care prezentau acelasi handicap sau unul similar. Adica, pentru o persoana imobilizata in carucior a fost repartizat un caine care isi pierduse un picior intr-un accident.

Persoana respectiva poate fi astfel impresionata de capacitatea de adaptare a cainelui la handicap, precum si de pofta de viata a acestuia. Uneori, astfel de psiho-terapie este extrem de utila, reusind chiar, la unii subiecti, combaterea unor stari profunde de depresie. Atunci cand alegeti un caine, indiferent daca este pui sau adult, ar fi bine, totusi, sa apelati la sfatul unui specialist, deoarece, in asemenea situatii, este necesar ca animalul sa aiba un temperament cat mai echilibrat.

Nimeni nu vrea sa transforme un act caritabil intr-o sursa de stress, prin adoptarea unui caine cu un temperament dificil de suportat chiar si pentru o persoana fara probleme. Un amanunt interesant ar fi acela ca persoana in cauza nu trebuie sa fie neaparat un iubitor de caini.

Un caine bine ales va sti sa cucereasca definitiv si in scurt timp pe oricine.

O precautie suplimentara ar fi ca persoana cu probleme, care doreste sa adopte un caine, sa nu prezinte tulburari psiho-comportamentale cu inclinare spre sadism sau violenta, pentru a nu periclita viata cainelui.

Ar mai fi o rugaminte: daca dumneavoastra, stimati cititori ai revistei noastre, cunoasteti oameni care au in ingrijire persoane cu handicap, oferiti-le acest articol pentru lecturare. Fiti siguri ca cineva, candva, va va multumi pentru acest gest.