Modul concret in care se face impartirea pentru diferitele clase de mostenitori legali

Prima clasa de mostenitori este cea a descendentilor, adica cea a copiilor defunctului si a urmasilor lor in linie dreapta la infinit, indiferent daca sunt din casatorie...

Prima clasa de mostenitori este cea a descendentilor, adica cea a copiilor defunctului si a urmasilor lor in linie dreapta la infinit, indiferent daca sunt din casatorie sau din afara ei, inclusiv copiii adoptati cu efecte depline. Daca la mostenire vin numai descendenti de gradul I (copiii), atunci mostenirea se va imparti pe capete, adica in mod egal.

Daca alaturi de acestia se infatiseaza si sotul supravietuitor, atunci se stabileste mai intai cota acestuia de 1/4, iar restul se imparte in mod egal intre descendenti.

Clasa a doua de mostenitori legali este formata din ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati. Ascendentii privilegiati sunt parintii - tata; si mama - defunctului din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie.

Daca la mostenire sunt chemati numai ascendentii privilegiati, atuci mostenirea se va imparti in mod egal intre acestia. Daca ei vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, atunci sotul supravietuitor are dreptul la 1/2 din mostenire, iar restul se va imparti conform celor de mai sus.

Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului si descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv (nepoti si stranepoti de frate-sora). Daca acestia vin singuri la mostenire, atunci vor imparti bunurile in mod egal. Daca vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, mai intai se va stabili cota acestuia de 1/2 si apoi se va imparti restul de mostenire in functie de numarul lor.

Daca ascendentii privilegiati vin in concurs cu colateralii privilegiati, partea ascendentilor se va stabili astfel: daca exista un singur parinte, el va primi 1/4 din mostenire, iar restul de 3/4 revenind colateralilor privilegiati (indiferent de numarul lor), iar daca vin ambii parinti, ei vor culege 1/2 (cate 1/4), restul de 1/2 revenind colatralilor privilegiati, si aici indiferent de numarul lor. In concurs cu ascendentii privilegiati, indiferent de numar, care vin la mostenire impreuna cu colateralii privilegiati, sotul supravietuitor are dreptul la 1/3 din mostenire, restul impartindu-se dupa regula de mai sus.

Clasa a treia de mostenitori legali o reprezinta ascendentii ordinari.

Acestia sunt bunicii, strabunicii fara limita de grad. Daca vin singuri la mostenire, acestia vor imparti in mod egal intre ei masa succesorala. Daca vin in concurs cu sotul supravietuitor, se va defalca mai intai cota acestuia de 3/4.

Clasa a patra de mostenitori legali este formata din colateralii ordinari, adica rudele colatarale ale defunctului care nu sunt frati sau surori, ori descendenti ai acestora: unchi, matusi, veri primari si fratii sau surorile bunicilor defunctului. Ei vor culege intreaga mostenire daca sunt singuri, iar daca vin in concurs cu sotul supravietuitor al defunctului, se va stabili mai intai cota acestuia de 3/4, si abia apoi vor imparti ceea ce a ramas.



Avand in vedere ca materia succesiunilor este foarte vasta si pentru a nu incarca prea mult atentia dvs. cu informatii care ar putea fi utile, vom continua in articolele urmatoare cu o categorie speciala de mostenitori, si anume cei rezervatari, cu dreptul la mostenire special al sotului supravietuitor asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta, iar ulterior vom prezenta cateva aspecte ale mostenirii testamentare si ale dreptului de optiune succesorala (acceptarea mostenirii, acceptarea sub beneficiu de inventar sau renuntarea).