5 reţete sănătoase ca să faci o friptură delicioasă de Sărbători

Descoperă alte idei pentru a găti carnea de porc, vită şi curcan pentru a obţine ceva diferit anul acesta. Ingrediente simple, dar cu un efect maxim!

1. Ceafă de porc la cuptor cu sos de muștar și miere


Ingrediente:

  • o bucată de ceafă de porc de aproximativ 1,5 – 2 kilograme;
  • sare;
  • piper negru;
  • 100 grame muștar
  • 100 grame miere
  • 50 grame sos de soia;
  • ulei de măsline.

Mod de preparare:

Bucata de carne se leagă cu ață de bucătărie ca să ia forma unei rulade. Se asezonează cu sare și piper, se unge cu puțin ulei de măsline și se dă la cuptor, la 160 de grade, timp de 60 – 90 de minute.
Pentru sos se vor amesteca muștarul, mierea și sosul de soia până la omogenizarea amestecului.
După 90 de minute, se scoate friptura de la cuptor, se taie ața cu care a fost legată, se unge cu sosul de muștar şi miere și se introduce din nou la cuptor, la 180 de grade, timp de 10-15 minute.
După ce se odihnește timp de 15 minute, se taie în felii groase de 1 – 1,5 cm și se asezonează cu sosul rămas în tavă.



2. Pulpă de porc la tavă   


Ingrediente:

  • 1,5 – 2 kilograme pulpă de porc;
  • 2-3 morcovi;
  • 1-2 cepe;
  • 3-4 căței de usturoi
  • sare;
  • piper;
  • ulei;
  • 100 mililitri apă;
  • 50 mililitri vin.


Mod de preparare:

Morcovii se taie felii, cepele se taie în sferturi, iar cățeii de usturoi în jumătăți și se așază pe fundul unei tăvi potrivite ca adâncime.
Carnea se condimentează cu sare și piper și alte condimente care vă plac și se așază pe patul de legume. Se adaugă apa și vinul în tavă apoi se acoperă cu folie de aluminiu.

Se înțeapă folia în câteva locuri cu o scobitoare, pentru a permite aburului să iasă și se introduce la cuptor la 170 de grade Celsius timp de 90 de minute. Carnea se scoate, se taie în felii potrivite ca grosime, apoi se așază din nou într-o tavă și se acoperă cu sosul rezultat în urma coacerii și se mai lasă la cuptor încă 10-15 minute.