5 feluri inedite de a găti curcanul pentru Crăciun

Deși porcul este un aliment național în perioada sărbătorilor, carnea de curcan începe să câștige din ce în ce mai mult teren pe mesele românilor. Descoperă 5 feluri inedite de a găti curcanul!

Carnea de curcan este mai ușoară, se digeră mai repede decât preparatele tradiționale de porc și, nu în ultimul rând, este și foarte bună. Și dacă tot a ajuns să facă parte din preferințele românilor, banala rețetă de curcan la cuptor nu mai este suficientă pentru gusturile noastre.
Astfel că ne-am gândit să-ți oferim câteva feluri inedite de a găti curcanul pentru masa de Crăciun.


5 feluri inedite de a găti curcanul pentru Crăciun:

Piept de curcan umplut cu varză kale și cârnați

Pentru acestă rețetă ai nevoie de: piept de curcan, fără piele, dezosat și filetat, o umplutură formată din varză kale și cârnați, călite împreună, 1 lingură de ulei de măsline, sare, piper și 200 grame de varză de Bruxelles (feliată în jumătăți).

Se înlătură pielea de pe piept, se dezosează și apoi se filetează. Se umple uniform cu amestecul de varză kale și cârnați, apoi se rulează și se leagă cu sfoară de bucătărie.

Se pune într-o tavă, se unge cu ulei de măsline, se condimenteză cu sare și piper și se introduce la cuptor pentru 45 de minute.

Se adaugă varza de Buxelles, tăiată în jumătăți și se mai lasă încă 30 de minute, până ce temperatura interioară a cărnii ajunge la 68 de grade. Se scoate din cuptor și se lasă 20 de minute să se odihnească, înainte de a-l felia.

Foto și rețetă: https://www.marthastewart.com

Curcan la cuptor cu glazură de muștar și zahăr brun

Pentru această rețetă aveți nevoie de un curcan întreg, curățat, o jumătate de cană de zahăr brun, 50 de grame de muștar picant, sare, piper, 50 de grame de unt și umplutură pe bază de nuci și ceapă călită.

Tăiați vârfurile aripilor și gâtul și scoateți măruntaiele curcanului. Acesta se va umple cu umplutura de nucă și ceapă, apoi va fi asezonat cu unt, sare și piper.

Se pune într-o tavă pe fundul căreia plasați părțile tăiate din curcan, se  adaugă 3 căni de apă, se acoperă cu floie de aluminiu și se pune la cuptor, la 170 de grade, timp de o oră, apoi se stropește la fiecare 30 de minute cu sucurile din tavă, timp de încă 2 ore. După aceea se ridică temperatura la 200 de grade și se înlătură folia de aluminiu.

Se amestecă zahărul brun cu muștarul și se unge curcanul cu pasta rezultată de 2-3 ori, până ce temperatura interioară a cărnii ajunge la 80 de grade. Se mai ține la cuptor timp de încă o oră, apoi se scoate, se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă la odihnit timp de 45 de minute până la 1 oră.

Înainte de a-l servi, se înlătură pasta de zahăr și muștar și apoi se feliază. 

Curcan cu ierburi aromatice

Este o rețetă simplă dar foarte gustoasă.

Aveți nevoie de un curcan, umplutură (miezul de la două felii de pâine, ceapă, tulpină de țelină, usturoi, sare, piper, călite împreună până la omogenizare), sare, piper, 50 de grame de unt și amestec de ierburi aromatice (măghiran, cimbru, salvie, sare, piper).

Se preîncălzește cuptorul la 170 de grade.

Se separă cu grijă pielea de carnea curcanului și se masează pe sub piele cu amestecul de ierburi aromatice. Apoi se umple curcanul, iar picioarele se leagă cu sfoară de bucătărie. Se masează cu unt și apoi se condimentează cu sare și piper.Se pune în tavă peste vârfurile aripilor și gât, se adaugă 2 căni de apă, se acoperă cu folie de aluminiu și se introduce în cuptor pe raftul de jos.  

Se gătește timp de oră, apoi se stropește cu sucurile din tavă la fiecare 30 de minute timp de 2 ore, până ce temperatura interioară a cărnii ajunge la 65 de grade. Apoi se înlătură folia de aluminiu, se ridică temperatura la 200 de grade și se coace până ce temperatura cărnii ajunge la 80 de grade.

Se scoate din cuptor, se transferă pe platoul de servire și se lasă să se odihnească cel puțin 30 de minute înainte de a-l tăia.

Piept de curcan umplut cu vișine și cârnați

Pentru această rețetă simplă ai nevoie de un piept de curcan, un amestec de vișine conservate și cârnați, aproximativ 150 de grame de unt nesărat, la temperaturi camerei, sare, piper și oregano.

Pieptul de curcan se curăță de piele, se dezosează și se filetează. Pe partea interioară se așază uniform umplutura de vișine și cârnați, apoi se rulează și se leagă cu sfoară de bucătărie. Se masează pe toate părțile cu unt, se condimentează cu sare și piper, se învelește înapoi în piele, se pune într-un tifon legat la ambele capete și se introduce la cuptor pentru 70-80 de minute sau până ce temperatura interioară a cărnii ajunge la 70 de grade.

Se scoate din cuptor și se lasă timp de 10 minute, până ce temperatura interioară va urca spre 80 de grade. Apoi se scoate pieptul din bucata de tifon, se taie în felii groase de 4-5 cm și se garnisește cu oregano.

Curcan umplut cu mere și castane și glazură de sirop de arțar

Ingredientele pentru acestă rețetă sunt: 1 curcan de dimensiuni medii, căruia i-au fost îndepărtate măruntaiele și gâtul, aproximativ 100 de grame de unt la temperatura camerei, 40 de grame de sirop de arțar, mere și castane pentru umplutură, sare și piper.

Cuptorul trebuie preîncălzit la 170 de grade, iar tava de copt se va așeza in partea cea mai de jos.

Curcanul se masează pe toate părțile cu unt și se asezonează bine cu sare și piper. Adăugați 3 căni se apă în tava pentru copt. Acoperiți curcanul cu folie de aluminiu și introduceți la cuptor pentru o oră. După aceea mai coaceți timp de 2-3 ore, stropind curcanul cu sosurile din tavă la fiecare 30 de minute. După 3 ore creșteți temperatura la 200 de grade, înlăturați folia de aluminiu și coaceți curcanul încă o oră.

În acest interval de timp trebuie uns de 3-4 ori cu siropul de arțar.

Scoateți curcanul de la cuptor și lăsați carnea să se odihnească timp de 30 de minute înainte de a-l felia.