Cele mai bune cinci site-uri de subtitrari

Filmele in format DivX au intrat irevocabil in viata noastra. Poate fi gasita o gama tot mai larga de filme, in limbi din ce in ce mai exotice. Dar chiar si asa, nu toata lumea intelege suficient de bine limba engleza. Majoritatea playerelor moderne suporta afisarea de subtitrari. Noi iti spunem de unde le poti gasi atunci cand ai nevoie de ele.

Subtitrari multilingve

Sigur, subtitrari pot fi gasite pe multe site-uri. Cand vine insa vorba de cele in limba romana, problema este mai delicata. Nu toate site-urile dedicate subtitrarilor contin astfel de subtitrari. Asa ca echipa Bumerang a facut o trecere in revista a celor mai bune site-uri care iti pot oferi rezolvarea problemelor tale.

Pana nu demult, pe site-ul dvd.box.sk puteau fi gasite, pe langa ultimele noutati din domeniul programelor dedicate crearii si redarii de filme DivX, si o sectiune destul de bogata de subtitrari, sortate dupa limba in care sunt scrise. Dupa o schimbare de politica a site-ului, sectiunea de subtitrari a fost mutata pe site-ul 216.66.12.98/searchs.php.

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci numele filmului in prima casuta si sa selectezi limba romana din a patra, apoi sa apesi butonul search.

Lista care iti va fi afisata contine toate raspunsurile relevante la termenul cautat. Pentru fiecare subtitrare, selectand optiunea More Information, vei putea afle informatiile referitoare la aceasta, precum numarul de CD-uri si frame rate-ul acestuia. Baza de date este destul de bogata, asa ca ai sanse mari sa gasesti ceea ce cauti.

Un concurent serios al site-ului de mai sus poate fi gasit la adresa www.divxsubtitles.net. Spre deosebire de acesta insa, aici trebuie sa te inregistrezi ca membru gratuit. Procesul este insa simplu si tot ceea ce iti trebuie este o adresa de e-mail pe care sa primesti mesajul de confirmare.

Procesul de cautare se dovedeste insa mai complicat. Imediat dupa logare pe site trebuie sa selectezi dintr-un drop-box optiunea "search subtitles", care te va duce la pagina esentiala. Cautarea se poate face dupa mai multi parametrii, cei mai relevanti fiind insa limba, unde putem gasi si limba romana, si numele filmului.
Daca doresti lista alfabetica a filmelor, o poti obtine selectand de la casuta "select a character" litera de inceput.

Baza de date este insa destul de bogata, asa ca ai sanse destul de mari sa gasesti ceea ce cauti. In plus, grafica site-ului este destul de simpla ceea ce permite paginilor sa se incarce destul de repede.

Subtitrari romanesti

Un al treilea concurent este site-ul www.subtitles.cz/en/. Ca si precedentul site, si acesta necesita inregistrarea, si procesul este la fel de usor si de rapid. Si aici se pot gasi subtitrari in limba romana. Punctul forte al acestui site il constituie parametrii de cautare. Aici poti cauta o subtitrare dupa limba filmului, numarul de CD-uri, formatul subtitrarii, numarul de cadre pe secunda si titlul filmului. Fata de celelalte site-uri, acesta ofera si o sectiune de cereri, unde poti cere o subtitrare atunci cand nu o gasesti.

Din pacate am gasit si un lucru de reprosat. Nu am putut gasi nici o modalitate de afisare a subtitrarilor in ordine alfabetica.
Singura modalitate de accesare a fost prin motorul de cautare.

Un site dedicat numai subtitrarilor in limba romana este subtitrari.softpedia.com cunoscut pana nu de mult sub numele subtitrari.softnews.ro. Pe langa campul de cautare obisnuit pe astfel de site-uri, ti se ofera si posibilitatea de a cauta manual prin lista alfabetica. Pentru o recunoastere mai usoara, fiecarui film ii este atasata o fotografie cu posterul acestuia. Cu un simplu clic pe aceasta fotografie ti se va deschide o fereastra in care vei fi trimis catre celebrul www.imdb.com, Internet Movie Database, exact la pagina dedicata filmului selectat.

Odata selectat un film, vei fi dus catre o pagina in care vor fi afisate toate subtitrarile pentru acest film. Un lucru pozitiv fata de eXTra titles.com este faptul ca informatiile esentiale despre subtitrari, precum numarul de CD-uri si numarul de cadre pe secunda sunt afisate pentru fiecare subtitrare, fara a fi nevoie sa accesezi informatiile suplimentare. In plus, pentru fiecare dintre ele ti se specifica daca sunt scrise cu diacritice.

Baza de date este foarte bogata si, de obicei, subtitrarile sunt de buna calitate.
Pentru o mai buna informare, utilizatorii inregistrati pot posta comentarii referitoare la calitatea fiecarei subtitrari. In plus, in coloana din stanga vei putea gasi cele mai bune programe dedicate redarii dar si crearii de filme, precum si programe pentru scrierea si editarea de subtitrari.

La adresa www.subtit.3x.ro poate fi gasit un alt site dedicat subtitrarilor. Desi este construit de un entuziast, acestui site nu ii lipsesc functiile esentiale: cea de cautare si indexul alfabetic. Din pacate, fiecare film are disponibila o singura subtitrare, desi pentru unele filme circula versiuni diferite, cu 1 sau 2 CD-uri. Cu toate acestea, ti se pun la dispozitie mai bine de 700 de subtitrari, asa ca merita sa incerci.