Sedentarismul, duşmanul cu care ne-am împrietenit

Ce înseamnă calitatea vieţii? Cum poate fi modificată? În statistică există un coeficient care măsoară calitatea vieţii la nivel de societate. Se bazează în principal pe venituri,

Ce înseamnă calitatea vieţii? Cum poate fi modificată? În statistică există un coeficient care măsoară calitatea vieţii la nivel de societate. Se bazează în principal pe venituri, speranţă de viaţă, mortalitate infantilă şi complexitatea asistenţei medicale. Nu e un secret pentru nimeni că pe primul loc în lume se află ţările nordice, iar România la coada Europei.

Aici nu vreau să mă refer la calitatea vieţii din punct de vedere statistic. Aş vrea să vorbesc despre ea în raport cu individul.

Modul în care trăim are mare legătură cu mediul. Dacă ne ducem viaţa printre oameni bogaţi, avem şansa să fim şi noi bogaţi sau, cel puţin, să ne comportăm ca şi cum am fi.

Ceea e destul de periculos la urma urmei. Dacă ne petrecem viaţa înconjuraţi de oameni sănătoşi avem mari şanse să fim şi noi la fel, adoptând prin simpatie un stil de viaţă apropiat cu cel al oamenilor lângă care trăim. Vestea bună e că la fel de rapid cum se propagă răul, la fel se propagă şi binele.  Din acest motiv e important să facem presiuni asupra celor responsabili, mă refer la autorităţi locale şi naţionale, să facă mai mult ca să trăim într-un mediu relaxat şi sănătos.

Dar primii responsabili pentru calitatea vieţii suntem chiar noi. Educaţia, informaţia sunt factori importanţi.

Cred că mai e nevoie pentru a ne ajuta şi de o capacitate continuă de a învăţa, de a căuta soluţii problemelor cu care ne confruntăm.

Cel mai important mod prin care putem să creştem calitatea vieţii  e să alungăm sedentarismul din jur. OK, stăm opt ore pe scaun la locul de muncă. Alţii n-au nici măcar şansa să stea jos la birou. Stau într-o maşină sau chiar în picioare lângă un utilaj. Pentru a alunga stresul şi rutina muncii, fie ea fizică sau psihică, avem nevoie de o nouă activitate fizică. Pare paradoxal, dar asta e realitatea.

Un taximetrist trebuie să alerge sau să joace fotbal, baschet sau tenis pentru ca sănătatea lui să nu fie ruinată de orele petrecute la volan.

Un muncitor care trage de fiare în timpul programului are nevoie de mers pe jos sau de bicicletă după orele de program. Cei care sunt prinşi în activităţi sedentare au nevoie de sport, de foarte mult sport pentru a-şi conserva  sănătatea.

Din păcate, nu există o politică naţională care să încurajeze alungarea sedentarismului din viaţa noastră. În mod pervers, politicile sunt orientate spre un consum excesiv de medicamente, spre tratamente medicale inutile. Bani aruncaţi!

Cu cât suntem mai sănătoşi, cu atât suntem mai utili celor din jur şi, nu în ultimul rând, societăţii.

Bolile sunt costisitoare. Şi cu toate că mulţi ştiu asta, societatea nu dă semne de schimbare sau le dă foarte greu. Până la urmă, faptul că suntem într-o continuă căutare de a cumpăra mai ieftin ne-ar putea duce să găsim soluţii şi pentru a ne îmbolnăvi mai rar ca să nu ne irosim banii.