Cine sunt cei mai importanți neurochirurgi din istorie și câți dintre aceștia sunt români

2 Septembrie 2022
Neurochirurgul este un medic specializat în diagnosticul și tratamentul chirurgical al anomaliilor sistemului nervos central și periferic, patologia abordată fiind foarte vastă.

Un spaniol și un turc, în fruntea clasamentului. Prima femeie neurochirurg din lume este o româncă!

 

Bartolome Oliver Abdal


Ali Zirh

Academicianul Leon Dănăilă, cel mai bun din Europa

Printre primele 5000 de personalități importante ale lumii se numără academician profesor doctor Leon Dănăilă. De asemenea, acesta este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa şi, alături de Einstein, figurează printre cele 500 de genii ale secolului 21.

Contribuția sa la dezvoltarea neurochirurgiei este vastă, printre realizări se numără și faptul că, după 30 de ani de cercetări, derulate alături de dr. biolog Viorel Pais, a descoperit o nouă celulă în creier. De asemenea, acad. prof. dr. Leon Dănăilă a reușit reducerea mortalității, în operațiile pe creier, de la 50-60% la doar 3-4%.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume

Prima femeie neurochirurg din lume a fost românca Sofia Ionescu-Ogrezeanu (n.1920-d.2008)

 
Prima operație făcută de aceasta a avut loc în anul 1944, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când a sosit la spital un copil grav rănit ce trebuia operat de urgență. Cum numărul medicilor era mic, în comparație cu avalanșa de răniți, pe atunci studentă a profesorului Bagdasar, tânăra Sofia Ionescu-Ogrezeanu s-a oferit să-l opereze ea pe copil, intervenția salvându-i viața. Acesta a fost momentul decisive în urma căruia  tânăra a ales neurochirurgia.
 
Pentru meritele deosebite dovedite încă din anii studenției, Sofia Ionescu a fost răsplătită cu Semnul de Distincție al Crucii Roșii (1943), cu insigna „Evidențiată în Munca Medico-Sanitară (1957), cu medalia „A XX-a Aniversare a Eliberării Patriei” (1964), cu medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii” (1972).
 
În 1996 primește Diploma de Onoare ANFDUR pentru merite de excepție, Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” și Diploma de Onoare a Confederației Naționale a Femeilor din România. Tot în acel an, 1996, devine membru al Societății Române de Istoria Medicinii, iar în 29 martie 1997, Membru Emerit al Academiei de Științe Medicale. I s-a decernat Diploma de Onoare a A.N.F.D.U.R., Premiul “Inginer Elisa Leonida Zamfirescu”, Diploma de Onoare pentru merite deosebite în promovarea științei și tehnicii în România, Diploma de Onoare a Societății de Istoria Medicinei, Diploma de Cetățean de Onoare al Municipilui Fălticeni și Medalia de Onoare a aceluiași municipiu, culminând cu acordarea celei mai înalte distincții din România, Steaua României, în grad de cavaler, pe care a primit-o la începutul lunii martie 2008.

Bagdasar, neurochirurgul care, în copilărie, mergea, pe jos kilometri întregi până la școală

Născut în 1893, într-o comună din județul Vaslui, cel care avea să devină marele neurochirurg Dumitru Bagdasar nu a avut o copilărie idilică: la 14 ani a rămas fără mamă, iar pentru a învăța, mergea, zilnic, câțiva kilometri pe jos până la școală.
 
În 1935, medicul Bagdasar, cu prijinul profesorilor Ion Iacobovici, Nicolae Minovici și al prietenului său, marele histolog Ion T. Niculescu, obține, prin concurs, în 1935, înființarea unui mic serviciu de neurochirurgie în Spitalul Central de Boli Nervoase și Mintale din București. Așa s-a născut ceea ce, mai târziu, avea să devină Clinica de Neurochirurgie a Facultății de Medicină, de unde se va dezvolta școala românească de neurochirurgie. Aici și-a format în propria echipă de neurochirurgie: doctorii Constantin Arseni, Ion Ionescu și Sofia Ogrezeanu-Ionescu. 
 
La clinica sa se internau bolnavi din Ungaria, Bulgaria, Palestina. Între anii1931 – 1941 a efectuat 1.800 de operații pe sistemul nervos

Arseni, întemeietorul neurochirurgiei românești

Constantin N. Arseni (n. 3 februarie 1912, Dolhasca, județul Baia – d. 5 iulie 1994, București) a fost un medic neurochirurg român, profesor universitar și director al clinicii de Neurochirurgie a facultății de medicină din București, discipol și continuator al lui Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești. A fost Membru titular al Academiei Române (1991). 

MAI MULT DESPRE: