Cele mai periculoase lucruri pe care le facem la volan și ne pun viața în pericol

Organizațiile care studiază siguranța la volan au întocmit o listă cu cele mai periculoase lucruri pe care le fac șoferii. De fiecare dată, acestea cresc riscul producerii unui accident.

Accidentele auto se petrec din mai multe motive, dar de cele mai multe ori este implicat factorul uman. Cu alte cuvinte, erorile pe care le face omul din spatele volanului conduc aproape întotdeauna la un incident sau cresc foarte mult riscul producerii unuia. Organizațiile care studiază siguranța la volan au întocmit o listă destul de cuprinzătoare, care se aplică foarte bine și în țara noastră.

1. Ascultatul muzicii la căști

Sunt foarte mulți conducători auto, în special cei tineri, care ascultă muzică la căști, chiar dacă mașina este echipată cu sistem audio. Specialiștii au ajuns la concluzia că acest obicei te decontează de la tot ce se întâmplă în jur și astfel nu mai ești atent la drum. În plus, nu auzi o ambulanță sau o mașină de poliție care se apropie cu semnalele acustice în funcțiune.

2. Condusul sub influența băuturilor alcoolice

Foarte multe accidente se petrec din cauză că unul dintre cei implicați au consumat alcool înainte să se urce la volan. Efectele consumului de alcool asupra condusului sunt arhicunoscute, așa că regula este simplă: nu consuma deloc alcool dacă ai te gând să urci la volan.

3. Șofatul sub influența substanțelor interzise

Aceeași regulă se aplică și în cazul substanțelor interzise. Studiile arată că 14.8 milioane de americani au recunoscut că au condus la o oră după ce au fumat marijuana. Totodată, 70% cred că este puțin probabil să fie prinși.

4. Șofatul într-o stare avansată de oboseală

Cercetătorii britanici au descoperit că 13% dintre șoferi adorm la volan, iar 37% recunosc că au fost atât de obosiți când s-au urcat în mașină, încât le-a fost frică să nu adoarmă la volan. De cealaltă parte a Oceanului, oamenii de știință americani susțin că șoferii care se urcă la volan după doar 5 ore de somn sunt la fel de periculoși precum cei care au consumat alcool.

5. Șofatul fără purtarea centurii de siguranță

Centura de siguranță îți poate salva viața în cazul unui accident, așa că poart-o indiferent de distanța pe care o parcurgi cu mașina. Sunt foarte multe exemple care te pot convinge să o porți chiar și atunci când staționezi. După părerea noastră, în România ar trebui sancționați drastic cei care vând suporturi care păcălesc senzorii de cuplare a centurii. Bineînțeles, este vital ca și cei de pe locurile din spate să o poarte.
MAI MULT DESPRE: reguli, sofat, condus, greseli la volan