Mamele vor sta acasă 1 an, pe aceeaşi bani

Începând cu anul 2011, perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere copil va fi redusă la un an, fără a fi afectată însă valoarea indemnizaţiei.

Începând cu anul 2011, perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere copil va fi redusă la un an, fără a fi afectată însă valoarea indemnizaţiei.

"Începând cu anul 2011, situaţia va fi următoarea: durata indemnizaţiei - un an; valoarea indemnizaţiei - la fel ca şi acum, minim 600 lei, maxim 3.400 lei; primă de reîntoarcere de 500 lei; concediu fără plată, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu menţiunea că oricând părintele se întoarce la muncă, până la epuizarea celor 24 de luni, primeşte prima de 500 lei.

Pentru cei care vor intra sub incidenţa indemnizaţiei, adică pentru copiii care se vor naşte în 2011, de atunci valoarea indemnizaţiei va fi aceeaşi ca şi acum, dar durata va fi de un an, cu posbilitatea de a merge între 12 şi 24 luni cu concediu fără plată. Oricând în această perioadă de timp, părintele se întoarce la muncă, primeşte o primă de întoarcere de 500 lei pe lună", a spus Boc.


Aceste modificări au fost decise, luni, de Guvern, prnitr-o ordonanţă de urgenţă. Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată, şi vor beneficia de o primă lunară de 500 lei dacă se întorc la muncă oricând în perioada celui de-al doilea an în care pot opta pentru acest concediu neplătit, informează Mediafax.

Limita indemnizaţiei va rămâne aceeaşi, în ambele cazuri, 600 de lei minimă şi 3.400 lei maximă.
Important de ştiu este faptul că această ordonanţă nu se aplică retroactiv, aşadar mamele aflate deja în concediu de creştere copil vor beneficia de actuala indemnizaţiei aflată în plată, pentru doi ani. Potrivit premierului, în prezent se află în plată 198.000 indemnizaţii de creştere a copilului.

7 Decembrie 2010