Cutremurul din Japonia: 40 de imagini şocante

Pe 11 martie, Japonia a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade Richter, urmat de tsunami care a atins 10 metri înălţime în nordul ţării. Au urmat două noi replici seismice pe 14 martie şi alte două cutremure de 6,2 şi 6,4 grade Richter pe 15 martie.

Specialiştii susţin că a fost cel mai puternic seism din ultimii 140 de ani care a fost intens simţit şi în Tokyo, capitala japoneză, aflată la 380 kilometri distanţă de epicentul cutremurului.

În urma seismului şi a inundaţiilor cauzate de tsunami au avut loc pe:

  • 11 martie - un incendiu la centrala nucleară Onagawa;
  • 12 martie - explozie la reactorul 1 al centralei Fukushima 1 şi prăbuşirea clădirii care-l adăpostea;
  • 14 martie - două explozii la reactorul 3 al centralei Fukushima;
  • 15 martie - două explozii la reactoarele 2 şi 4, urmate de un incendiu la reactorul 4 al centralei Fukushima, iar autorităţile au anunţat că sistemele de răcire de la reactoarele 5 şi 6 nu mai funcţionează.
    Nivelul de alertă a fost ridicat de la 4 la 6, pe o scară de 7. Substanţele radioactive au ajuns în atmosferă după incendiul de la reactorul 4 care a avut loc ieri-dimineaţă.


Potrivit cotidianului Adevărul care citează din declaraţiile autorităţilor japoneze, au ajuns în atmosferă izotopi radioactivi de iod şi cesiu, izotopi de nitrogen şi argon, dar deocamndată nu există dovezi că ar fi ajuns uraniu şi plutoniu în atmosferă.

Locuitorii din Tokyo care se află la 250 kilometri de centrala de la Fukushima au fost sfătuiţi să se baricadeze în casă pentru a evita pe cât posibil inhalarea substanţelor radioactive care au ajuns în atmosferă.

Ultimul bilanţ provizoriu al tragediei din Japonia arată că sunt 3.370 de morţi şi 6.700 de dispăruţi.

Vezi imagini şocante de la locul tragediei!

Credit foto: Mediafax