cancer de sân

Mamografia scade cu 60% riscul de deces în cazurile de cancer de sân

Mamografiile joacă un rol decisiv în cazul femeilor care le fac, în comparație cu cele care nu efectuează asemenea investigații, arată un studiu britanic.
Cercetarea realizată de Universitatea Queen Mary din Londra a descoperit că femeile care au optat pentru participarea la un program organizat în vederea depistării cancerului de sân au avut un risc de deces cu 60% mai redus, ca urmare a acestei afecţiuni în primii zece ani după primirea diagnosticului.

Totodată, aceste femei au avut un risc cu 47% mai mic de a deceda din cauza tumorilor la sân într-un interval de 20 de ani după diagnosticare, arată autorii studiului realizat pe un eșantion de peste 50.000 de femei.
Acest avantaj poate fi explicat prin faptul că mamografia permite detectarea cancerelor în primele etape de dezvoltare, ceea ce asigură un răspuns mai bun la tratament, relatează publicația The Lancet.

Mamografia este o investigaţie medicală de care beneficiază toate femeile cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani din Marea Britanie, în cadrul iniţiativei Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) "Breast Screening Programme". Rata de participare la acest program este, în medie, de peste 70%.

"Îmbunătăţirile recente ale tratamentelor au condus la reducerea deceselor ca urmare a cancerului de sân.
Însă, aceste noi rezultate demonstrează totodată rolul vital pe care îl joacă mamografia, femeile beneficiind mult mai mult de pe urma tratamentelor moderne. Este nevoie să ne asigurăm că participarea la testele mamare se îmbunătăţeşte, în special în mediile socio-economice dezavantajate"
, a declarat profesorul Stephen Duffy, de la Universitatea Queen Mary, autorul principal al cercetării.

Studiul, care a utilizat date prelevate din Suedia, a fost prezentat în publicația Cancer, editată de American Cancer Society.


Foto: Depositphotos
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod