somn

Somnul de după-amiază e bun pentru sănătate. Cu o condiţie!

Siesta are avantaje certe pentru sănătate, dar dacă durează mai mult de o oră poate declanşa diabetul, avertizează un studiu nipon.
Siesta, ale cărei binefaceri pentru sănătate sunt periodic lăudate, ar avea legătură cu un risc sporit de diabet în cazul în care durează mai mult de o oră, potrivit unui studiu japonez, relatează AFP.

Persoanele care obișnuiesc să doarmă după-amiaza mai mult 60 de minute pe zi prezintă "un risc semnificativ mai mare" de a suferi de diabet de tip 2 în raport cu cele care nu își fac siesta, au observat patru cercetători de la Universitatea din Tokio. Aceştia nu au demonstrat, însă, existenţa unei legături de tip cauză-efect, iar cercetarea a fost primită cu rezerve de unii experți independenți, notează Agerpres.

Acest risc suplimentar ar fi de 45%, potrivit studiului prezentat cu prilejul unui congres al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (European Association for the Study of Diabetes, EASD), în Germania.

Diabetul de tip 2, care reprezintă 90% din cazurile de diabet, corespunde incapacității organismului de a regla nivelul zahărului din sânge.
Dacă nu este tratată, această hiperglicemie poate cauza grave probleme de sănătate precum orbirea, scăderea sensibilității nervilor și afecțiuni cardiovasculare.

Cercetătorii, care au analizat 21 de studii referitoare la peste 300.000 de persoane în total, nu au găsit vreo legătură statistică între durata siestelor și riscul de obezitate.

Acest studiu nu dovedește cu certitudine că siesta provoacă diabetul, ci arată doar că există o asociere între siestă și diabet care trebuie să fie studiată în cadrul unor cercetări ulterioare, potrivit comunicatului de presă al EASD care însoțește studiul.

Aceste rezultate trebuie să fie privite cu precauție pentru că nu se poate exclude posibilitatea ca frecvența sporită a diabetului să fie legată de alte cauze, au avertizat mai mulți experți.

O variantă ar fi că oamenii care sunt puțin activi și supraponderali sau obezi sunt probabil mai înclinați către sieste.
Or, în cazul acestor persoane există și o mai mare probabilitate de a dezvolta un diabet, a observat Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Cambridge.

Ar putea exista și o legătură de cauzalitate în sens invers: o practică a siestei cauzată de un diabet nediagnosticat, a adăugat acesta.


Foto: Hepta
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod