Uleiurile esențiale fac sânii bărbaților să crească

O legătură între creșterea anormală a sânilor la băieții tineri și folosirea uleiurilor de levănțică și arbore de ceai a fost dezvăluită, după ce un studiu a constatat că opt substanțe chimice conținute de uleiuri interferează cu nivelurile de hormoni.
Ginecomastia este rară și deseori nu există o cauză evidentă. Dar au existat diferite cazuri corelate cu utilizarea acestor uleiuri esențiale. Iată de ce fac uleiurile esențiale sânii bărbaților să crească!

Care este corelația dintre uleiurile esențiale și sânii bărbaților?


Un studiu american a constatat că substanțele chimice esențiale din aceste uleiuri stimulează nivelul de estrogen și îl inhibă pe cel de testosteron. Cu toate acestea, nu toată lumea are aceeași reacție la un ulei esențial.

Uleiurile derivate din plante se regăsesc într-o serie de produse, cum ar fi săpunurile, loțiunile, șampoanele și produsele de coafat. Sunt, de asemenea, cunoscute ca produse alternative de curățare și ca tratamente medicale. 

Cercetătorul principal, J. Tyler Ramsey de la National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) din Carolina de Nord, a sugerat ca persoanele care utilizează uleiurile esențiale să fie precaute.
Acesta este de părere că societatea consideră uleiurile esențiale ca fiind sigure, dar au o cantitate diversă de substanțe chimice și ar trebui folosite cu prudență, deoarece unele dintre aceste substanțe chimice perturbă glandele endocrine.

Un număr tot mai mare de cazuri raportate de ginecomastie masculină au coincis cu expunerea topică la uleiuri. După ce bărbații au încetat să mai utilizeze uleiurile esențaile, simptomele au dispărut.

Un studiu anterior realizat a constatat că uleiul de levănțică și cel de arbore de ceai au proprietăți care concurează sau inhibă hormonii care controlează caracteristicile masculine, afectând pubertatea și creșterea.

Noul studiu a analizat opt substanțe chimice esențiale din sute de substanțe care compun uleiurile. Patru dintre substanțele chimice testate apar în ambele uleiuri.
Au fost testate pe celule canceroase umane în laborator pentru a măsura schimbările. Cercetătorii au descoperit că toate cele opt substanțe au demonstrat diferite grade de stimulare a estrogenului și / sau inhibarea proprietăților testosteronului.

Potrivit specialiștilor, uleiul de arbore de ceai și cel de levănțică constituie o preocupare pentru sănătatea mediului și ar trebui investigate în continuare. Multe dintre substanțele chimice testate apar în cel puțin 65 de alte uleiuri esențiale, ceea ce poate fi o concluzie îngrijorătoare.

Profesorul Ieuan Hughes de la Universitatea din Cambdridge a declarat că rezultatele au confirmat că persoanele care folosesc uleiuri esențiale care conțin aceste substanțe chimice pot dezvolta țesut mamar. Efectele hormonale sunt destul de neașteptate.
Desigur, nu toate persoanele care sunt expuse la astfel de uleiuri prezintă efecte adverse, așa că este posibil să existe anumiți oameni care pot fi mai sensibili la efectele substanțelor chimice sau poate folosesc produsele în exces. 

În plus, experții în sănătate sunt de părere că ar trebui acordată mai multă atenție unei reglementări mai bune a acestor produse. Efectele pe termen lung ale unei astfel de expuneri sunt necunoscute.

Studiul acesta este important pentru stabilirea unui posibil mecanism pentru legătura sugerată dintre ginecomastie și expunerea la uleiurile de levănțică și de arbore de ceai. Cu toate acestea, există factori importanți care trebuie luați în considerare atunci când sunt interpretate rezultatele. Testele sunt efectuate pe celule canceroase, ceea ce poate să nu reprezinte situația din țesutul mamar normal.
Concentrația la care celulele sunt expuse nu poate fi echivalentă cu expunerea la oameni. Există o relație complexă între estrogen, testosteron și alți hormoni din organism, care nu poate fi replicată în aceste experimente. De aceea, este nevoie de studii mai ample.

În prezent, nu există suficiente dovezi care să poată sprijini conceptul că expunerea la uleiuri esențiale de lavandă și arbore de ceai poate provoca ginecomastie la copiii. Studii epidemiologice și experimentale suplimentare sunt necesare.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod