Gripa în timpul sarcinii dublează riscul de autism al copilului

Femeile care au avut gripă în timp ce erau însărcinate prezintă un risc de două ori mai mare de a avea un copil autist, afirmă autorii unui studiu realizat de cercetătorii danezi, publicat luni în Statele Unite.

Studiul, bazat pe răspunsurile la întrebările puse unor mame, prin telefon, a vizat aproape 97.000 de copii danezi în vârstă de 8-14 ani, născuţi între 1997 şi 2003, dintre care doar 1 % (976) a fost diagnosticaţi cu autism.

Dar atunci când autorii acestui studiu le-au întrebat pe mame dacă au avut infecţii în timpul sarcinii, s-a constatat că incidenţa autismului era de două ori mai mare la copiii născuţi din mame care au avut gripă în timpul sarcinii. Studiul cercetătorilor danezi a fost publicat în revista Pediatrics, informează agenția Mediafax.

Riscul s-a triplat dacă acele mame au avut perioade prelungite de febră - o săptămână sau mai mult - înainte de cea de-a 32-a săptămână de sarcină.

De asemenea, administrarea de antibiotice în timpul sarcinii a fost şi ea asociată cu o probabilitate uşor mai mare de a avea un copil suferind de autism.

Totuşi, autorii studiului insistă asupra faptului că "nu se ştie deocamdată dacă un tratament antibiotic se află la originea legăturii observate au autismul".

"Această relaţie între antibiotice şi autism reprezintă ceva nou care trebuie încă să fie confirmat", au adăugat ei.

Ţinând cont de legătura observată între autism şi gripa din timpul sarcinii, autorii studiului recomandă femeilor însărcinate să se vaccineze contra gripei, ca măsură de precauţie, relatează Mediafax.

Savanţii danezi au efectuat această cercetare bazându-se pe rezultatele unui studiu realizat pe şoareci, care i-a făcut să afirme că activarea sistemului imunitar matern în timpul sarcinii poate provoca deficienţe în dezvolarea neuronală a fetusului.

Foto: Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod