Obiceiuri sănătoase pentru ochii tăi

Cât de des te gândești la sănătatea ochilor tăi? Dacă porți ochelari sau lentile de contact, probabil că mergi mai des la control. Însă există anumite obiceiuri sănătoase pentru ochii tăi, care preced vizitele regulate la oftalmolog. Iată despre ce este vorba!

Ce obiceiuri sănătoase pentru ochii tăi poți include în rutina de zi cu zi?


1. Poartă ochelari de soare


Fie că îți vine să crezi sau nu, chiar și ochii tăi pot avea parte de arsuri solare. Așa cum daunele razelor ultraviolete se acumulează pe piele pe parcursul vieții, acest lucru se întâmplă, de asemenea, și la nivelul ochilor. De-a lungul timpului, expunerea la radiații ultraviolete poate crește riscul apariției cataractei, îngroșării țesutului ocular și cancerului de piele în jurul ochilor.
Lentilele speciale vor reduce aceste riscuri. Iar lentilele polarizate reduc strălucirea, însă nu oferă multă protecție suplimentară pentru vederea ta.

2. Ai grijă când îți pui lentilele de contact


Știai că ar trebui să te speli pe mâini înainte de a-ți pune sau scoate lentilele de contact? Aproximativ 90% dintre persoanele care poartă lentile nu știu niște reguli minore de îngrijire. Iar aceste lucruri duc adesea la apariția keratitei, o inflamație tratabilă a corneei. Cu toate acestea, anumite infecții pot deteriora grav ochii, uneori chiar și în doar 24 de ore și pot fi ireversibile.
Așa că ai grijă dacă porți lentile de contact. Spală-te pe mâini de fiecare dată când îți atingi ochii și curăță carcasa lentilelor cu apă fierbinte o dată pe săptămână. Dacă ochii tăi sunt roșii și iritați, poartă ochelari de vedere pentru o perioadă, pentru a le da acestora o pauză.

3. Nu te uita direct în lumină


Acesta nu este un mit. Dacă te uiți la obiecte foarte luminoase, cum ar fi soarele sau lumina care provine de la un laser, îți poți distruge vederea permanent.
Chiar dacă te uiți la acestea cu ochelarii de soare, tot poți să distrugi centrul viziunii tale. Dacă te uiți la soare la sfârșitul zilei, nu este la fel de rău, deoarece razele de lumină sunt reflectate, dar limitează timpul pe care îl petreci văzând apusul soarelui.

4. Ascultă-ți ochii


Îți ignori ochii atunci când tai ceapă? Data viitoare, ascultă-i. Acesta este modul prin care corpul tău îți spune să schimbi anumite lucruri. Ceea ce poate părea o iritație temporară care provine de la tăierea cepei sau de la focul de grătar pe care l-ai făcut în weekend poate avea repercusiuni mai târziu.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod