Un aditiv alimentar des întâlnit este corelat cu rezistența la insulină


Un aditiv alimentar comun ar putea modifica metabolismul într-un mod care ar putea crește riscul de diabet zaharat, după cum sugerează un studiu preliminar. Iată despre ce este vorba!

Ce aditiv alimentar este corelat cu rezistența la insulină?


Studiul care a implicat cercetări realizate pe oameni și șoareci de laborator a investigat un aditiv alimentar numit propionat, care previne creșterea mucegaiului și este utilizat pe scară largă drept conservat în brânzeturi, produse de panificație (inclusiv pâine) și arome artificiale.

Studiul a constatat că, la șoareci, consumul de propionat a dus la o creștere a nivelului de zahăr din sânge pe termen scurt, creștere în greutate și rezistență la insulină pe termen lung. Rezistența la insulină presupune faptul că organismul nu răspunde bine la insulina hormonală, care ajută celulele să ia zahăr sau glucoză. Această rezistență poate duce la un nivel ridicat de zahăr în sânge, observat la persoanele cu diabet zaharat.

Într-un studiu restrâns care a implicat oameni, persoanele care au consumat propionat au înregistrat creșteri temporare ale rezistenței la insulină într-un interval de câteva ore, comparativ cu cele care nu au consumat aditivul.

Cu toate acestea, este vorba despre o cercetare preliminară, care nu poate dovedi faptul că propionatul provoacă diabet.
Sunt necesare studii cu mai mulți participanți pentru perioade mai lungi de timp pentru a înțelege dacă propionatul duce la apariția diabetului zaharat la oameni. Constatările sunt îngrijorătoare, deoarece propionatul este utilizat pe scară largă, după cum au afirmat autorii studiului în revista Science Translational Medicine. Aceștia au solicitat mai multe cercetări privind potențialele efecte metabolice ale componentelor alimentare, cum ar fi propionatul.

Înțelegerea modului în care ingredientele din produsele alimentare afectează metabolismul organismului la nivel molecular și celular ar putea să ne ajute să dezvoltăm măsuri simple și eficiente pentru a combate epidemiile obezității și ale diabetului. 

Ce ar trebui să știi despre propionat?


Acesta este cunoscut ca fiind un ingredient sigur în general, ceea ce înseamnă că nu trebuie aprobat de vreo instituție pentru a fi adăugat în alimente. Este, de asemenea, un acid gras care apare în mod natural, fiind produs de bacteriile intestinale atunci când descompun fibrele.
Dar nimeni nu a investigat efectele metabolice ale propionatului atunci când este consumat ca aditiv alimentar. 

În cadrul noului studiu, cercetătorii au hrănit mai întâi șoarecii de laborator cu propionat, constatând că aditivul a dus la o creștere a nivelului de hormoni.
Este vorba despre glucagon, care îi spune ficatului să elibereze zahărul în sânge, norepinefrină care este implicată în reglarea tensiunii arteriale și generează zahăr în sânge, proteina 4 de legare a acizilor grași sau FABP4 care se presupune că este implicată în metabolizarea acizilor grași.

Această creștere a hormonilor a dus la hiperglicemie sau un nivel ridicat al glicemiei la șoareci. Atunci când cercetătorii le-au dat șoarecilor apă cu doze mici de propionat (similare cu concentrația găsită în alimentele conservate) timp de 20 de săptămâni, animalele au luat în greutate și au prezentat o rezistență crescută la insulină, comparativ cu șoarecii care nu au consumat propionat.

Pentru a vedea cum se traduc aceste constatări și în cazul oamenilor, cercetătorii au efectuat un studiu care a inclus 14 participanți sănătoși, slabi, care nu sufereau de diabet.
Participanților li s-a administrat o masă care conținea 1 gram de propionat (cantitatea regăsită într-o singură masă cu alimente procesate) sau un placebo. O săptămână mai târziu, participanții s-au întors la laborator, iar cei care au primit inițial propionat au primit tratamentul placebo și invers. Studiul a constatat că, atunci când au primit propionat, oamenii au avut o creștere a nivelului de hormoni similară cu cea observată în studiile cu șoareci. Au prezentat, de asemenea, un nivel crescut al rezistenței la insulină.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Descoperire șocantă: 3 oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

6 greșeli care afectează strălucirea părului tău

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

9 idei ca să folosești mierea în tratamentele de înfrumusețare

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

9 alimente care au mai multă vitamina C decât portocalele

Cum să folosești oțetul de mere pentru piele frumoasă și păr strălucitor

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Ce să faci dacă îți cad genele. Trucuri care le stimulează creșterea

Olivia Newton-John, diagnosticată cu cancer pentru a treia oară: „Cred că voi învinge“

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

De ce ar trebui să mănânci cât mai des afine

Miso - Ce beneficii are pentru sănătate această pastă

Ananas - Ce beneficii are pentru sănătate?

Robbie Williams, din nou tătic: Are o fetiță născută de o mamă surogat

Nucile - Ce beneficii au pentru sănătate?

8 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea marocană

Când cancerul nu mai e un capăt de drum: Încă o vedetă vorbește despre boala care i-a schimbat viața

Murele - Ce beneficii au pentru sănătate?

Keanu Reeves strânge bani pentru spitalele de copii. De ce nu vorbește despre asta

Cum vor arăta Meghan Markle și Kate Middleton la 60 de ani: Cu riduri și părul alb, dar tot frumoase!

Alimentația în timpul examenelor - Ce trebuie să mănânci pentru concentrare

10 cauze ascunse ale acneei şi modalităţi de a scăpa de ea

Păpușa vie: Fetița cu părul strălucitor cucerește lumea

Ce se întâmplă dacă te tunzi scurt? 7 beneficii neașteptate

Ce se întamplă de fapt atunci când îți trosnești degetele?