Menstruație neregulată - 5 cauze care te trimit la medic

Credeai că numai o sarcină poate determina întârzierea menstruației? Află ce alte afecțiuni pot cauza o menstruație neregulată.
Crampele abdominale, pofta de dulce și schimbările bruște ale dispoziției se află pe lista de simptome care pot anunța apariția menstruației. Dar dacă nu știi niciodată pe ce dată apare sau se întâmplă foarte rar?
 
Nu trebuie să tragi imediat concluzia că ai putea fi însărcinată, ci să discuți cu medicul tău pentru a afla cauza. Un ciclu menstrual normal durează între 21 și 35 de zile, iar menstruația propriu-zisă are o durată cuprinsă între 2 și 8 zile. Dacă acest ritm suferă modificări, caracterizate fie prin sângerări menstruale mai frecvente, fie prin apariția lor foarte rar, starea generală de sănătate poate fi afectată. În cazul în care acest lucru se întâmplă o dată sau de două ori la nivel de an nu trebuie să te îngrijorezi, însă, dacă problema persistă mai mult de 4 cicluri menstruale, ar trebui să te programezi la un consult pentru a fi sigură că totul este în regulă.
 
Menstruațiile care durează mai mult de 10 zile, durerile intense resimțite la nivelul abdomenului, sângerările menstruale foarte abundente, amețeala sau oboseala excesivă sunt simptome care nu trebuie ignorate pentru că ar putea indica și alte afecțiuni.
Uneori nu este nevoie decât de câteva modificări ale stilului de viață pentru a avea din nou o menstruație regulată, dar cu cât tratezi problema mai rapid cu atât îți vei putea relua activitățile obișnuite mai ușor, fără efecte secundare.

 
Iată care sunt principalele motive care pot cauza o menstruație neregulată:

 
1. Endometrioza

Se manifestă printr-o creștere anormală a celulelor endometriale în afara uterului. Consecințele acestei afecțiuni sunt durerile intense din timpul menstruației, balonarea, tranzitul intestinal lent și chiar infertilitatea. Factorii de risc sunt apariția primei menstruații înainte de vârsta de 12 ani, istoricul familial, durata menstruației de peste de 7 zile și durata totală a ciclului menstrual sub 28 de zile. Dacă te încadrezi în această descriere trebuie neapărat să mergi la un consult. 
Deși nu poate fi vindecată complet, endometrioza poate fi ținută sub control cu ajutorul pilulelor contraceptive, al injecțiilor hormonale și al implanturilor contraceptive.
În unele cazuri țesutul trebuie îndepărtat pe cale chirurgicală.

 
2. Probleme cu glanda tiroidă

Activitatea glandei tiroide reglează metabolismul, apetitul și determină rezistența la stres. Însă funcționarea ei deficitară te poate afecta serios, una dintre manifestările posibile fiind o menstruație neregulată. De aceea, este bine să te adresezi medicului ginecolog sau unui internist pentru a face analizele necesare și a stabili dacă suferi de hipo sau hipertiroidie. Odată ce vei începe tratamentul adecvat, ritmul menstruației va reveni la normal după câteva luni.

 
3. Adenomioza

Se caracterizează prin creșterea celulelor endometriale în țesutul muscular al uterului. Această afecțiune cauzează menstruații abundente și dureroase și este întâlnită frecvent la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani. În cazurile severe de adenomioză se poate recurge la histerectomie, recomandată numai în cazul în care persoana respectivă nu mai dorește să aibă copii.

 
4. Stresul

Atunci când ești foarte stresată, crește nivelul de cortizol, iar echilibrul hormonal necesar pentru menținerea constantă a duratei ciclului menstrual este periclitat. Stresul afectează negativ ovulația și aceasta poate fi explicația din spatele unei luni în care nu ai avut menstruație.
De asemenea, specialiștii au constatat că stresul agravează și sindromul premenstrual, caracterizat  prin crampe, balonare și schimbarea stării de dispoziție.
Stresul poate fi foarte dificil de tratat, mai ales dacă apare zilnic la serviciu sau în familie. O plimbare scurtă, exercițiile fizice, meditația sau yoga te pot ajuta să depășești momentele dificile. Nu lucra peste program, schimbă decorul în weekend și mergi în vacanțe de minimum două ori pe an.

 
5. Sindromul ovarului polichistic

Afectează aproximativ 10% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani și poate avea un impact negativ asupra fertilității. Femeile care suferă de această afecțiune prezintă un exces de hormoni androgeni, iar cantitatea insuficientă de estrogen periclitează ritmicitatea menstruației. Printre simptomele sindromului ovarului polichistic se numără pilozitatea în exces, nivelul ridicat al glicemiei și problemele de fertilitate.
Dacă suferi de această afecțiune medicul îți poate prescrie pilule contraceptive, pentru a preveni formarea de noi chisturi. În anumite cazuri, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a unor chisturi.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod