6 simptome ale diabetului de tip 2 atât de subtile, încât le poți ignora

Uneori trec neobservate și îți periclitează sănătatea. Învață să recunoști câteva simptome ale diabetului de tip 2.
În 2015 30 de millioane de americani aveau diabet, dar dintre aceștia numai 23 de milioane erau conștienți că suferă de această afecțiune. Dar cum poți avea diabet fără să știi? Ei bine, foarte ușor, pentru că adesea nu sunt simptome sau acestea nu sunt evidente.
 
„Se poate întâmpla ca o persoană să nu aibă simptome deloc sau ca manifestările diabetului să se încadreze în starea de normalitate a organismului și să nu li se acorde prea mulă atenție”, explică dr. Leann Olansky, medic specialist endocrinolog de la Clinica din Cleveland.
 
„Acest lucru se întâmplă pentru că diabetul de tip 2 este cauzat de creșterea nivelului de glucoză din sânge, iar dacă această valoare crește lent pe o perioadă mai lungă de timp, este posibil să nu remarci niciun simptom neobișnuit”, spune dr.
David Nathan, director al Spitalului din Massachusetts pentru Tratarea Diabetului.
 
„Este important ca diabetul să fie diagnosticat și tratat din timp. În acest fel scade riscul de complicații la nivelul rinichilor și retinei, precum și cel de afecțiuni cardiovasculare. Bolile de inimă fac cele mai multe victime în rândul persoanelor care suferă de diabet și nu urmează un tratament adecvat”, spune dr. Olansky.
 
Iată câteva simptome ale diabetului de tip 2 pe care trebuie să le știi. Dacă te regăsești în această listă nu ezita să te programezi la un consult de specialitate.

 
1. Setea intensă și nevoia de a urina des

„Când nivelul zahărului din sânge crește, acesta atrage mai mult lichid cu el. În consecință organismul va produce mai multă urină în încercarea de a se reechilibra.
Acest lucru se reflectă în drumuri dese la toaletă, eliminarea unor cantități mari de urină și deshidratarea ulterioară”
, explică dr. Nathan. 
Dacă te scoli des noaptea pentru a merge la toaletă și îți este mereu sete ar trebui să te adresezi medicului.

 
2. Scăderea în greutate

Nu este un simptom general valabil, dar pentru unele persoane, lipsa insulinei poate determina o slăbire excesivă. Insulina menține echilibrul dintre masa musculară și procentul de celule adipoase, iar în absența ei te poți confrunta cu o pierdere în greutate neașteptată, potrivit dr. Olansky.

 
3. Starea de oboseală

Nivelurile ridicate ale glicemiei au drept consecință reducerea capacității de concentrare și oboseala. În plus, epuizarea se poate instala și dacă te scoli noaptea de multe ori pentru a merge la toaletă.
În general, te vei simți mai obosită când ai glicemia crescută pentru că organismul tău lucrează mult mai intens pentru a transforma zaharurile în energie.

 
4. Vederea în ceață

„Majoritatea organelor au o permeabilitate crescută la glucoză. Dacă nivelul zahărului din sânge crește glucoza va fi transportată direct spre cristalin, cauzând umflarea ochiului. Acest lucru modifică unghiul de refracție și face focalizarea obiectelor mult mai dificilă”, explică dr. Nathan. 

 
5. Foamea excesivă

Unul dintre cele mai întâlnite simptome al diabetului de tip 2 este foamea constantă, în ciuda meselor consumate la intervale regulate. Dacă organismul nu produce suficientă insulină, zahărul nu va ajunge în țesutul muscular, iar energia din alimente nu poate fi utilizată optim.
În consecință, îți va fi foame mult mai des pentru că organismul va avea nevoie de alte calorii pentru a-și întruni carențele provocate de lipsa insulinei.

 
6. Senzația de înțepături sau amorțeala

„Cunoscută sub numele de neuropatie diabetică, această afecțiune se datorează leziunilor nervoase care apar ca manifestare a diabetului. Atunci când glicemia crește, ea pătrunde în țesuturi care nu sunt receptive la insulină. Din acest motiv cauzează leziuni are nervilor periferici”, potrivit dr. Olansky. Acesta ar putea fi motivul pentru care îți amorțesc degetele sau ai o senzație de furnicături sau înțepături în mâini sau picioare.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod