Cum te pot ajuta familia si sotul dupa un avort?

Avortul este o exerienta prin care nicio femeie nu isi doreste sa treaca. Din pacate, nespus de multe inca ajung in aceasta situatie. Lipsa de informatie, naivitatea, gandirea magica de tipul “nu mi se poate intampla tocmai mie” sunt buni predictori ai unei sarcini neasteptate.
Ideal este ca acest lucru, daca tot se intampla, sa nu fie dus de una singura. Unele femei aleg sa nu vorbeasca cu partenerul lor sau cu familia fie din dorinta de a nu fi judecate, fie pentru ca ele considera ca au luat o decizie buna si nu vor sa renunte la ea, fie pentru ca isi doresc sa uite cat mai repede despre asta si considera ca daca nu vorbesc si nimeni nu stie, atunci nu exista. Intr-o relatie familiala fireasca, acest lucru va fi greu de ascuns. Si probabil femeia se va simti in siguranta si va cauta suportul celor din jurul ei. Iar familia poate face foarte mult pentru ea in astfel de momente.

1. Incurajeaza persoana sa isi reia activitatea cat mai repede si sa lase viata sa isi urmeze cursul.
Daca va ramane blocata in experienta prin care a trecut isi va reveni mult mai greu si suferinta va fi mult mai mare.

2. Discutati alternativele inainte de avort, dar niciodata dupa. Odata ce decizia a fost luata, asumati-o chiar daca nu ai fost de acord cu ea. Cel mai lipsit de suport lucru pe care il poti face in astfel de momente va fi sa iti sustii in continuare opinia. E foarte posibil ca ea sa inceapa sa regrete ce a facut, dar nici acest lucru nu va justifica dorinta ta de a demontra ca ai avut dreptate si ca a luat o hotarare gresita.

3. Acordat-i compasiunea de care are nevoie.
Se simte vulnerabila si chiar este. Are nevoie sa stie ca este cineva alaturi de ea, care o accepta asa cum este, cu deciziile bune sau rele pe care le ia, cu greselile pe care le face si suferintele prin care trece. E un moment bun sa va imbunatatiti relatia si sa incepeti sa comunicati mai bine.

4. Nu pune prea mult accent pe acest eveniment, dar incearca sa abordezi subiectul daca observi ca ea incepe sa se poarte mai ciudat sau mai alfel decat de obicei si refuza sa vorbeasca despre avort. Uneori experienta poate deveni atat de traumatizanta, incat persoana sa simta ca nu poate trece singura prin asta.
Sentimentul de culpabilitate, mai ales cand apar si rigori de tip moral, pot contribui la senzatia de alienare. In aceste situatii, e bine sa o sfatuiesti si sa o indrumi catre un specialist.

5. Nu o judeca! E foarte usor sa o facem, chiar daca nu vrem in mod constient. Iar cea de langa noi fiind foarte sensibila, poate fi predispusa la a interpreta gresit lucrurile si la a reactiona exagerat. De aceea, mai mult ca altadata, cauta sa fii cald si deschis si sa nu provoci discutii in contradictoriu. Macar pentru o perioada de timp.

Vei simti multe lucruri in momentul in care vei fi alaturi de persoana implicata.
Dorinta de a ajuta o sa te faca empatic si suficient de sensibil pentru a face lucrurile care trebuie, atunci cand ele sunt necesare. Ai incredere in tine si porneste de la premisa ca vrei sa ajuti si sa oferi suportul si caldura de care o persoana pe care o iubesti in mod neconditionat are nevoie pentru a depasi un moment traumatic din viata sa.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aura pe 7 Apr 2010, 00:01
    ce este anexita?

    ce este anexita?si as dori si un raspuns urgent la urmatoarea intrebare.ce se intampla cu anexita netratata ? daca dupa o ecografie mi s-a spus ca am o anexita si am fost sfatuita sa merg la un control ginecologic ceea ce nu am facut din cauza serviciului sa mi se prescrie o reteta a trecut aproximativ 2 luni de atunci.

    1
    0

  • aura pe 6 Apr 2010, 23:54
    sex neprotejat

    as vrea sa stiu si eu daca exista riscul aparitiei unei sarcini dupa ce o luna de zile mi s-au administrat antibiotice intravenoase iar dupa terminarea tratamentului la o saptamana au avut loc mai multe contacte fara a ma proteja in nici un fel.

    0
    1

  • trita anamaria pe 5 Mar 2010, 16:27
    menstruatia

    buna as dori sa stiu si eu dc imi intarzie menstruatia a trecut o luna de zile dar sangerarea nu aparut,am facut si un test de sarcina si mi-a iesit negativ.ce-mi recomandati

    0
    1

  • mihaea pe 28 Feb 2010, 12:20
    sarcina

    buna as dori sa stiu daca se poate ramane insarcinata in timpul menstruatiei

    1
    0

  • laurentia pe 26 Ian 2010, 12:32
    intrerupere de sarcina

    asa dori sa stiu cat costa o intrerupere de sarcina si cum se face

    1
    0

  • in numele tau pe 16 Ian 2010, 21:23
    MASCA

    cand ? cum ? cine ?

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod