De ce transpirăm atunci când dormim

Probabil că nu îți place să te așezi pe pat, să adormi cu ușurință și să te trezești transpirat câteva ore mai târziu. Știi de ce transpirăm atunci când dormim?
Iată ce spun specialiștii!

Care este motivul pentru care transpirăm când dormim


Un lucru pe care l-au aflat specialiștii este că transpirația nocturnă este asociată cu stări de excitare, iar unele dintre acestea sunt cauzate de antidepresive sau medicamente pentru tensiunea arterială, alcool sau mâncare. Fiecare dintre aceste lucruri poate perturba metabolismul natural al organismului, încetinind controlul temperaturii și deranjând somnul. Desigur, schimbările hormonale asociate cu menopauza reprezintă o altă cauză comună a bufeurilor nocturne.
Chiar dacă nu te trezești cu tricoul ud, aceste schimbări hormonale pot provoca stări de excitare minoră, care duc la un somn prost. 

Chiar și exercițiile intense realizate aproape de ora de culcare pot influența procesele de termoreglare ale corpului. Temperatura corpului unei persoane scade în mod natural înainte de culcare, lucru care ajută somnul. Mâncatul sau exercițiile fizice în apropierea orei de culcare pot încălzi metabolismul, ducând la creșterea temperaturii și interferând cu scăderea temperaturii corpului.

Dar cum rămâne cu creșterea bruscă a temperaturii corpului în acele nopți când nu poți dormi? Aceasta ar putea fi cauzată de un creier prea activ sau chiar și de tipurile de așternut sau pijamale pe care le preferi.
Transpirațiile nocturne sunt adesea cauzate de pijamale, saltele și lenjerii care nu îți lasă corpul să respire în mod normal.

Ceasul intern al corpului tău determină scăderea temperaturii corpului în decurs de o oră înainte de culcare, iar odată ce adormi, temperatura scade treptat, până când ajunge la cea mai scăzută valoare, la ora 3:00 dimineața. Orice se întâmplă cu aceste progrese normale ale temperaturii poate întrerupe somnul. Dacă îți era cald și bine când te-ai culcat, dar ai și pijamale groase și pături suplimentare, s-ar putea ca temperatura normală a corpului să aibă probleme și să te trezești în toiul nopții.

Există, de asemenea, unele dovezi care corelează insomnia cu un nivel ridicat de excitare autonomă a sistemului nervos, inclusiv o frecvență cardiacă rapidă, un metabolism mai ridicat și o temperatură crescută a corpului.
Grijile pot duce la eliberarea cortizolului, hormonul stresului, care ar putea relua unele funcții interne ce produc căldură. Asta ar putea explica de ce, în nopțile în care nu poți să dormi, dai păturile la o parte și întorci pernele pe toate părțile în căutarea confortului. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod