tatuaje

De ce nu se şterg tatuajele chiar dacă pielea se regenerează

Cercetătorii au aflat de ce nu se şterg tatuajele, chiar dacă şi straturile inferioare ale pielii, în care e impregnată cerneala, suferă modificări în timp.

Cerneala utilizată în aplicarea tatuajelor este introdusă în stratul imediat inferior epidermei. Aceasta se reînnoieşte, însă şi acele celulele epiteliale suferă schimbări de-a lungul timpului. O echipă de cercetători a anunţat recent că a descoperit de ce tatuajele rezistă şi la regenerarea pielii.

Într-un studiu publicat în Journal of Experimental Medicine, cercetătorii francezi au demonstrat că tatuajele pot fi permanente întrucât celulele pielii asigură în mod activ menţinerea pigmenţilor din tuş în locul inserţiei.

Particulele de cerneală sunt trecute continuu de la celulele îmbătrânite la cele nou apărute care le înlocuiesc, relatează publicaţia Inverse Science.

Elementul esenţial al descoperirii îl reprezintă identitatea acestor celule: macrofagele, parte a sistemului imunitar, care încapsulează corpi străini precum bacterii, dar şi pigmenţi din tuşul utilizat la tatuaje.

"Lipsa unui consens cu privire la modalitatea de identificare a tipurilor de celule imunitare prezente în piele a împiedicat determinarea cu exactitate a celulelor care captează particulele de cerneală din soluţia pentru tatuaje şi le reţin pe loc timp îndelungat", au declarat Dr.
Sandrine Henri şi Dr. Bernard Malissen, din cadrul Centrului de imunologie Marseille-Luminy din Franţa. Cei doi au semnat această lucrare alături de alţi 12 savanţi.

Macrofagele sunt extrem de tenace în efortul lor de a menţine pigmenţii de tuş în aceeaşi zonă, ceea ce explică de ce, chiar şi după îndepărtarea cu laserul a tatuajului, urmele acestuia rămân vizibile pe piele. Noile macrofage "devorează" fragmentele de tuş risipite şi le păstrează în acelaşi loc.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod