tot ce trebuie sa stii despre tantari

Tot ce trebuie să știi despre mușcăturile de țânțari. Cum faci să le eviți

În timp ce temperaturile ridicate și zilele lungi ne fac pe mulți dintre noi să ne dorim să stăm cât mai mult afară, apare și un dezavantaj: țânțarii.

Multe excursii, focuri de tabără sau beri la terasă au fost afectate de aceste insecte. Ne provoacă umflături roșii și mâncărimi pe tot corpul și sunt într-o căutare neîncetată a sângelui nostru. Dar ai observat vreodată că unii oameni par să fie mușcați mai des decât alții?

Cu siguranță, dacă ești unul dintre acei ghinioniști, ești familiarizat cu acest fenomen frustrant, dar nu este doar pură coincidență. În timp ce identificarea exactă a motivului pentru care ai putea fi frecvent o țintă față (spre deosebire de ceilalți oameni din jurul tău) este dificilă, există câțiva factori care ar putea face o persoană mai atrăgătoare pentru țânțari decât alta.

De ce mușcă țânțarii


Fără îndoială, la un moment dat în viața ta, în timp ce te scărpinai din cauza unei mușcături teribile de țânțar, te-ai întrebat de ce țânțarul te-a ales pe tine. Răspunsul la această întrebare este, de fapt, destul de simplu.

Vezi și: FOTO. Cum să recunoști ciupiturile de insecte.

Imagini și simptome

În primul rând, țânțarii masculi nu mușcă. Acest lucru se datorează faptului că ei consumă polen și nectar din plante pentru a se hrăni și nu sânge. Și chiar dacă și femelelor le plac florile, ele au nevoie de sânge, astfel încât să aibă suficiente proteine pentru a produce ouă. Odată ce o femelă consumă sânge, poate produce și depune de la 30 până la 300 de ouă simultan.

De ce unii oameni sunt mușcați mai des decât alții


Această întrebare, din păcate pentru cei care sunt ținta țânțarilor, este puțin mai complexă.

Există mulți factori care influențează către cine se vor îndrepta țânțarii și nu toți par logici. Dar pentru a înțelege de ce ești mușcat mai des decât alții, trebuie mai întâi să știi ce îi atrage.

1. Dioxidul de carbon


Țânțarii folosesc un organ numit palp maxilar, în esență - versiunea sa de nas, care are receptori care îi ajută să detecteze dioxidul de carbon de la o distanță de până la 45 metri.

Deoarece cu toții emitem dioxid de carbon atunci când respirăm, țânțarii ne pot găsi destul de ușor.

Cercetările au arătat că diferite specii de țânțari pot răspunde diferit la dioxidul de carbon, dar orice creștere de CO2 îi va alerta că o potențială victimă este în apropiere.

Oricine are o rată metabolică mai mare, ceea ce înseamnă că elimină mai mult dioxid de carbon, va fi mai atractiv pentru țânțari. Din acest motiv, este mai probabil să fii mușcat în timp ce respiri puternic și greoi, ca atunci când faci sport sau dacă ești o persoană mai plinuță.

2. Mirosul corpului


Corpul uman emană mulți compuși în afară de CO2 și, din păcate, numărul și tipul de compuși care alcătuiesc mirosul corpului sunt în mare măsură scăpați de sub control.

Unul dintre acești compuși este acidul lactic. Acidul lactic este de zece până la o sută de ori mai abundent pe pielea umană decât la animale, ceea ce ar putea explica de ce oamenii sunt mușcați puțin mai des.

Amoniacul este un alt compus găsit pe piele care atrage țânțarii, iar pentru unele specii poate fi la fel de atractiv ca acidul lactic.



Oamenii de știință încă nu sunt siguri de ce mirosul corpului unor persoane le face mai predispuse la mușcături decât altele, dar tind să creadă că toate acestea ar putea fi cauzate de genetică sau de mai multe tipuri de bacterii pe piele.

Dacă ești înrudit cu cineva care pare a fi mai susceptibil la mușcăturile de țânțari, probabil vei fi și tu. De asemenea, același lucru e valabil și pentru persoanele cu o diversitate mare de microbi pe piele.

În plus, dacă folosești parfum, s-ar putea ca singur/ă să te transformi în ținta acestor dăunători. Acest lucru se datorează faptului că chiar și insectelor femele le plac florile și parfumul le va atrage către tine.

3. Culorile


Cercetările au arătat că țânțarii par să fie mai atrași de culorile închise, cum ar fi negru sau bleumarin. Motivul pentru acest lucru nu este pe deplin clar, dar există unele teorii.

Practic, dacă porți o bluză neagră pe un fundal mai deschis, cum ar fi iarba sau orizontul, ești mai ușor de observat.

Citește și: Cum să-ți faci spray natural anti țânțari

4. Căldura și apa


Corpurile noastre generează căldură în mod constant, iar nivelurile de vapori de apă pe pielea noastră vor varia în funcție de temperatura aerului. Un țânțar poate detecta această căldură și umezeală pe măsură ce se apropie de tine, ajutându-l să-și găsească ținta. Cercetările au arătat că țânțarii se vor îndrepta către ținte care au temperatura dorită.

Acesta este un alt motiv pentru care ai putea fi mai atrăgător pentru țânțari în timpul și după exerciții fizice, deoarece temperatura corpului este ridicată, iar pielea ta are mai multă umiditate din cauza transpirației. Acest lucru combinat cu o creștere a emisiilor de CO2 și un miros mai puternic al corpului te face să fii ținta perfectă. (Citește continuarea în pagina următoare)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod