Cum să-ți faci soluție dezinfectantă pentru mâini cu alcool izopropilic

Cum să-ți faci dezinfectant pentru mâini cu alcool izopropilic

Există multe rețete pe internet pentru dezinfectante pentru mâini pe care să le faci acasă. Însă sunt unele reguli esențiale pe care trebuie să le ai în vedere pentru ca produsul obținut să fie cu adevărat eficient și să nu fie periculos pentru sănătate.
Sunt încă multe necunoscute în ceea ce privește noul coronavirus care provoacă actuala pandemie și specialiștii încearcă să afle cât mai multe răspunsuri într-un timp cât mai scurt. Însă toți experții sunt de acord că cea mai bună modalitate de a preveni răspândirea virusului și îmbolnăvirea este spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde. Iar dacă nu ai acces la apă și săpun, următorul cel mai bun lucru pe care îl poți face este să folosești dezinfectantul pentru mâini.

Criza actuală cauzată de COVID-19 a făcut însă ca aceste produse să fie aproape imposibil de găsit. Vânzările de produse dezinfectante pentru mâini au crescut cu 255% la începutul lunii martie din cauza pandemiei, potrivit independent.co.uk.

Dacă nu poți sta acasă în această perioadă și nu ai găsit dezinfectant pentru mâini pe care să-l iei cu tine oriunde mergi, îți poți face singură unul.
Ai nevoie de câteva ingrediente pe care le poți comanda online. Costurile vor fi mult mai mici dacă îți prepari tu gel dezinfectant pentru mâini cu alcool izopropilic și nu vei sta cu grija că se termină și nu mai găsești la magazin.
 

Citește și: Cum să faci acasă soluție dezinfectantă pe bază de clor 


Dezinfectantele pentru mâini făcute acasă sunt la fel de eficiente ca cele pe care le cumperi din magazin atât timp cât au concentrația corectă de alcool”, declară medicul epidemiolog David Agus pentru CBS News.

Există multe rețete pentru dezinfectante pentru mâini pe care să le faci acasă, însă sunt unele reguli esențiale pe care trebuie să le ai în vedere pentru ca produsul obținut să fie cu adevărat eficient și să nu fie periculos pentru sănătate. 

Rețeta pentru dezinfectant de mâini pe bază de alcool izopropilic


Ai nevoie de: 

- alcool izopropilic în concentrație de 90%
- gel de Aloe vera
- recipient cu pompință (dispenser)
- ulei esențial (opțional)
- recipient gradat pentru măsurarea lichidului
- pâlnie

Mod de preparare:

Dezinfectantele pentru mâini trebuie să aibă o concentrație de alcool de peste 60%, recomandă Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite.
Pentru a obține un dezinfectant cu o astfel de concentrație trebuie să folosești:

- 160 ml de alcool izopropilic cu concentrație peste 90%
- 80 ml gel de Aloe vera

Măsoară cantitățile de lichid și amestecă-le bine într-un bol curat. Adaugă 2-3 picături de ulei esențial (eucalipt, mentă, lămâie, bergamotă etc.) și amestecă. Toarnă soluția obținută într-un recipient cu dispenser sau o sticluță goală de gel dezinfectant din comerț.

Alcoolul izopropilic este foarte inflamabil! Nu prepara soluția în apropierea surselor de foc sau căldură. Acest tip de alcool este toxic si nu trebuie consumat. Nu-l lăsa la îndemâna copiilor.

Ce trebuie să știi despre dezinfectantul de mâini pe bază de alcool izopropilic


Un dezinfectant eficient pentru mâini trebuie să conțină cel puțin 60% alcool.
Alcoolul izopropilic cu o concentrație de peste 90% este folosit în special în industrie sau ca degresant, pentru curățarea suprafețelor. Nu se aplică direct pe mâini pentru că usucă puternic pielea. Gelul de aloe are efect humectant, ceea ce înseamnă că hidratează pielea, și în același timp diluează alcoolul izopropilic astfel încât să obții concentrația optimă.

Nu folosi alte tipuri de alcool. Unele rețete sugerează să folosești votca pentru a-ți face dezinfectant de mâini, dar este o greșeală majoră pentru că cele mai multe tipuri de votcă conțin 40% alcool, ceea ce nu este suficient pentru a elimina virusurile și bacteriile.

Dezinfectantele pentru mâini sunt eficiente dacă aplici o cantitate generoasă pentru a acoperi mâinile complet și apoi lași să se usuce.
Nu te șterge cu un șervețel după ce aplici dezinfectantul. Acesta trebuie să stea pe mâini până se evaporă complet.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Danilet pe 31 Mar 2020, 17:23
    Alcohol Isopropilic?

    De la ce magazin din RO se poate cumpara Alcohol Isopropilic? Ca nici macar cunoscutul etilic Mona nu se mai gaseste...Ati tradus de pe un site strain, ca doar la ei se gaseste asemenea alcohol.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod