7 efecte ale băuturilor pe bază de colagen

De la cafea până la ceai sau smoothie-uri, pentru fiecare există și o variantă care conține colagen. Pe măsură ce devine tot mai popular apar întrebări legate de beneficii și efecte secundare.
Colagenul este o proteină prezentă în mod natural în organism, dar odată ce înaintezi în vârstă cantitatea disponibilă va scădea. Din acest motiv se apelează la suplimente sau băuturi care conțin colagen pentru a obține efecte similare cu varianta naturală creată de organism.
„Proteinele furnizate de colagen refac un deficit din meniul modern, nu reprezintă doar un trend. Poți fie să cumperi colagenul sub formă de pudră și să-l amesteci cu diferite lichide sau să cumperi băuturi care conțin deja acest ingredient. De asemenea, aripioarele de pui, coastele, deserturile pe bază de gelatină și piftia îți pot furniza doze suplimentare”, explică dr. Pamela Schoenfeld, nutriționist. Dacă ai de gând să folosești pudra de colagen sau suplimentele lichide, care sunt cea mai simplă metodă, este bine să știi ce efecte vei obține.

 
Iată care sunt beneficiile și efectele secundare ale băuturilor pe bază de colagen:

 
1. Reduc durerile articulare

„Consumul de băuturi care au colagen timp de două până la patru luni poate reduce în mod eficient inflamațiile și durerile articulare. În plus, studiile realizate au demonstrat că pot preveni durerile de acest tip în cazul persoanelor care nu s-au confruntat cu afecțiuni precum artrita sau reumatismul”, explică dr.
Schoenfeld.

 
2. Pot îmbunătăți aspectul pielii

„Colagenul consumat împreună cu lichide poate face pielea mai fermă și mai luminoasă și va preveni îmbătrânirea tenului”, potrivit dr. Dora Vandekamp, nutriționist. Părerile în acest domeniu sunt împărțite, iar anumiți dermatologi consideră că nu se va observa un efect semnificativ asupra tenului. Nu rămâne decât să încerci și să te convingi singură dacă merită sau nu.

 
3. Stimulează digestia

„Colagenul poate oferi și un impuls util digestiei, așa că dacă ai probleme din cauza constipației sau balonării ai putea să încerci aceste băuturi. În plus, colagenul va preveni toxiinfecțiile alimentare cauzate de microbi sau viruși și va diminua disconfortul produs de refluxul gastroesofagian”, spune dr.
Josh Axe, nutriționist.

 
4. Accelerează creșterea părului și a unghiilor

„În afară de beneficiile pentru sănătatea articulațiilor, persoanele care consumă frecvent băuturi care au colagen vor observa o diferență în ritmul de creștere a părului și unghiilor, precum și în densitatea podoabei capilare. Colagenul este o sursă foarte bună de prolină, principalul aminoacid care susține sănătatea părului și a unghiilor”, potrivit dr. Barry Sears.

 
5. Creșterea vitezei de vindecare a rănilor

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că suplimentarea pe bază de colagen timp de minimum 8 săptămâni are drept rezultat vindecarea mai rapidă a rănilor, fiind foarte utilă mai ales în cazul persoanelor de vârsta a treia.

 
6. Efect secundar: suplimentul poate fi contaminat cu metale grele sau alte substanțe toxice

Dacă vrei să consumi o băutură pe bază de colagen trebuie să alegi cu atenție producătorul. Nu selecta decât produsele organice, cu o sursă de proveniență clară și verificată.
Potrivit cercetătorilor, dacă alimentația animalelor conține foarte multe pesticide aceste substanțe pot fi prezente inclusiv în colagenul extras. În plus, organele utilizate pentru obținerea colagenului pot avea un procent ridicat de metale grele. 

 
7. Efect secundar: poate crește riscul de calculi renali

Dacă ai avut deja calculi renali ar trebui să discuți cu medicul tău înainte de a opta pentru suplimente care au colagen. „Dacă ai avut pietre la rinichi sau există un istoric al acestei afecțiuni în familia ta este recomandat să limitezi cantitatea de colagen pentru că te poate predispune la noi calculi”, potrivit dr. Schoenfeld.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod