De ce ar trebui să dormi cu șosete în picioare

Postarea virală a unui medic: De ce ar trebui să dormi cu șosete în picioare

Oamenii fie iubesc să doarmă cu șosete în picioare, fie nu concep așa ceva. Ține de preferințe și nu există o variantă „corectă”.
Însă postarea unui medic pe TikTok a devenit virală, arătând că obiceiul de a dormi cu șosete în picioare are beneficii importante și te poate ajuta să dormi mai bine.

Jess Andrade, un medic din Statele Unite, a distribuit un video pe TikTok în care vorbește despre avantajele obiceiului de a dormi cu șosete în picioare. „Atunci când porți șosete pe timpul nopții picioarele tale vor fi mai calde, ceea ce face circulația sanguină să fie accentuată pentru a reduce temperatura corpului”, a spus medicul în filmarea care a strâns nu mai puțin de 2,6 milioane de aprecieri.

Când corpul se răcorește, transmite creierului că e timpul pentru somn.
Prin urmare, oamenii care poartă șosete în pat au tendința de a adormi mai repede
”, a adăugat medicul.
@doctorjesss

I wear socks to bed so don’t come at me im not weird

♬ presleywalker - PresleyWalker

Cercetările științifice susțin punctul de vedere al medicului devenit star pe TikTok. Un studiu realizat în anul 2018, publicat în Jurnalul de Antropologie Fiziologică, a descoperit faptul că „încălzirea picioarelor folosind șosete în timpul somnului într-un mediu răcoros a avut efecte pozitive asupra calității somnului prin scurtarea timpului în care se instalează somnul, prelungirea duratei de somn și scăderea perioadelor de trezire în timpul nopții.” 

Prin urmare, purtarea șosetelor în pat atunci când este frig îi ajută pe oameni să doarmă mai bine, fără să-i supraîncălzească.
Deși studiul a fost unul restrâns, realizat asupra câtorva bărbați adulți, autorii au ajuns la rezultate care arată că o persoană își poate îmbunătăți calitatea somnului prin „modificarea temperaturii la nivelul tălpilor în timpul somnului.”

Citește și: Somnul profund este secretul unei cariere de succes


Dacă nu suporți șosetele în picioare pe timpul nopții, dar vrei beneficiile pe care le oferă această metodă, poți încerca alt truc. Un alt studiu restrâns efectuat în anul 2013 a arătat că înmuierea picioarelor în apă caldă înainte de a te culca are același efect benefic asupra somnului. Principiul este același ca în cazul șosetelor: ajută la dilatarea vaselor de sânge și scade temperatura corpului, pregătindu-l pentru somn.

Indiferent dacă aplici sau nu trucul cu încălzirea picioarelor, elementul cheie este scăderea temperaturii corpului.
Experți în somn spun că cel mai bun interval de temperatură exterioară pentru somn este de 15,5 grade Celsius până la 18,5 grade Celsius.

Ceasul nostru intern, sau ritmul circadian, este controlat în parte de temperatura mediului exterior. Dacă mediul extern este prea cald, pe lângă faptul că te simți transpirat și inconfortabil, este posibil ca organismul să oprească instinctul de a dormi”, declară pentru wellandgood.com medicul Joshua Roland, specialist în somnologie.

Dacă nu ești încă sigură că vrei să dormi cu șosete în picioare, un alt studiu te-ar putea convinge. Potrivit unei cercetări efectuate de specialiștii Universității Groningen din Olanda, cuplurile care poartă șosete atunci când fac sex au șanse cu 30% mai mari de a avea orgasm.
Și în acest caz totul are legătură cu stimularea circulației sanguine prin dilatarea vaselor de sânge.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod