Ar trebui sau nu să folosești deodorant fără aluminiu?


Dacă mergi în orice magazin cu produse bio, vei găsi rafturi întregi cu deodorante alternative, multe dintre acestea fiind fără aluminiu.
Iar acest lucru te face să te întrebi dacă toate deodorantele cu aluminiu pe care le-ai folosit până în prezent ți-au afectat în vreun fel sănătatea. Iată dacă ar trebui sau nu să folosești deodorant fără aluminiu!

Ar trebui să alegi un deodorant cu aluminiu?


Răspunsul este unul negativ dacă nu ești alergic la aluminiu. Toate cercetările majore privind deodorantele cu aluminiu de la începutul anilor 2000 au sugerat că aceste produse nu reprezintă o problemă medicală. Ideea conform căreia deodorantele care conțin aluminiu provoacă apariția cancerului este un mit care a fost contrazis de medici și oamenii de știință.

Ideea că antiperspirantele cu aluminiu ar putea fi corelate cu apariția cancerului se datorează studiilor de genul acesta de la începutul anilor 2000, care au arătat că, atunci când aplici deodorant pe celule într-un vas petri, aceste celule suferă daune ale ADN-ului.
Unii cercetători au sugerat că aluminiul din deodorant ar putea fi de vină și că deodorantul cu aluminiu ar putea provoca apariția cancerului la sân la femei. Care a fost principala dovadă pentru presupusa corelație? Cancerul de sân se pare că are mai multe șanse să apară mai aproape de axilă.

Problema cu acest mod de gândire este că există o multitudine de lucruri care provoacă deteriorarea ADN-ului la nivelul celulelor individuale în vasele petri care, de fapt, nu provoacă apariția cancerului în cazul oamenilor. Atunci când pui celulele într-o baie de substanțe chimice, faci primul pas pentru a afla dacă o substanță chimică ar putea fi periculoasă. Mai departe, afli dacă substanța chimică merită studiată în continuare, nu dacă este vorba despre o problemă atunci când este folosită de oameni.

Pentru a ajunge la cauza problemei, oamenii de știință au analizat lumea deodorantelor.
Rezultatele lor au combătut pe deplin ideea că femeile care folosesc antiperspirante pe bază de aluminiu dezvoltă cancer de sân mai des decât cele care folosesc deodorant fără aluminiu. Au fost examinate cu atenție toate cercetările existente privind problemele de sănătate activate de aluminiu și nu a fost găsită vreo dovadă potrivit căreia antiperspirantul cu aluminiu ar prezenta un pericol deosebit pentru sănătatea oamenilor. 

Producătorii de deodorante pun aluminiu în formulele lor, pentru că sunt blocate canalele transpirației, dar acest ingredient nu pătrunde mai departe în piele. Este ceea ce face un deodorant să fie eficient. 

Pentru ca un compus să provoace apariția cancerului, ar trebui ca acesta să fie absorbit în sânge într-o concentrație suficient de mare pentru a provoca toxicitate.
Iar acest lucru nu este posibil cu un compus aplicat doar la axile. Cu alte cuvinte, pentru ca substanța chimică să provoace cancer, ar trebui să intre efectiv în organism în doze mari. O doză mică de aluminiu aplicată zilnic pe axile nu poate face acest lucru.

Pentru a curăța corpul cu adevărat de aluminiu, nu trebuie să renunți doar la deodorantele cu aluminiu. Și tutunul conține aluminiu, potrivit unei cercetări din 2014. Desigur, este prezent și în folia de aluminiu folosită la gătit. Persoanele care sunt, de fapt, expuse la riscul apariției cancerului din cauza aluminiului sunt muncitorii industriali din topitorii și alte centrale, unde există o concentrație mare de praf de aluminiu în aer. Dar este vorba despre o situație complet diferită.
Pielea oamenilor este cea mai puternică barieră pentru lumea exterioară, protejându-ne în foarte multe situații. 

Excepția este reprezentată de pacienții cu alergii sau de persoanele sensibile, a căror piele se irită de la deodorante. În cazul acestor persoane sunt recomandate opțiunile alternative.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod