E 231 - Ortofenilfenol, Ortoxilen
Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul.
Face parte din categoria "E-uri periculoase".
E 999(Extract de Quillaia), E 954(Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu), E 952(Acid ciclamic, ciclamat), E 951(Aspartam), E 950(Acesulfam-K, acesulfam de potasiu), E 621(Glutamat monosodic), E 517(Sulfat de amoniu), E 436(Tristearat de polioxietilena sorbitan - polisorbat), E 435(Monostearat de poliooxietilena sorbitan, Polisorba), E 434(Monopalmitat de poliooxietilena sorbitan, Polisorb), E 433(Monooleat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat ), E 432(Monolaurat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat), E 407(Caragenan), E 330(acid citric), E 312(Galat de dodecil), E 311(Galat de octil), E 310(Galat de propil), E 285(Tetraborat de sodiu, Borax), E 284(Acid boric), E 249(Nitrit de potasiu), E 242(Dicarbonat de dimetil, Pirocarbonat de dimetil), E 232(Ortofenilfenol de sodiu, Ortofenilfenal de sodiu), E 231(Ortofenilfenol, Ortoxilen), E 230(Bifenil, Difenil), E 228(Bisulfit de potasiu), E 227(Bisulfit de calciu), E 226(Sulfit de calciu), E 224(Metabisulfit de potasiu), E 223(Metabisulfit de sodiu), E 222(Sulfit acid de sodiu), E 221(Sulfit de sodiu), E 220(Dioxid de sulf), E 219(Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de metil,), E 218(Para-hidroxibenzoat de metil, Metil Paraben, PHB-E), E 217(Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de propil), E 216(Para-hidroxibenzoat de propil, Propil-Paraben, PHB), E 215(Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de etil, ), E 214(P-hidroxibenzoat de etil, PHB-Ester), E 213(Benzoat de calciu), E 212(Benzoat de potasiu), E 211(Benzoat de sodiu), E 210(Acid benzoic), E 155(Brun HT, Brun Chocolat HT, Brown RS), E 154(Brun FK), E 1520(Propilen glicol), E 151(Negru Brilliant BN, Negru PN), E 128(Rosu 2G), E 127(Eritrozina, FD&C red no 3), E 124a(Rosu Ponceau 4R, Rosu Cosenila A, FD&C red no 4), E 123(Amarant, FD&C red no 2), E 1202(Polivinilpolipirolidona), E 1201(Polivinilpirolidona), E 120(Cosenila, Acid Carminic, Carmin), E 102(Tartrazina, FD&C Yellow no 5)

Categorii de aditivi alimentari
- 1. Indulcitori: substante care dau un gust dulce produselor alimentare;
- 2. Coloranti: substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare;
- 3. Conservanti: substante care prelungesc durata pastrare a produselor alimentare;
- 4. Antioxidanti: protejeaza impotriva deteriorarii cauzate de oxidare;
- 5. Substantele suport: adaugate in scopuri nutritionale sau fiziologice;
- 6. Acidifianti: maresc aciditatea unui produs alimentar si/sau ii confera un gust acru;
- 7. Corectori de aciditate: modifica sau controleaza aciditatea sau alcalinitatea;
- 8. Agenti antiaglomeranti: reduc tendinta particulelor individuale de a adera una la alta;
- 9. Antispumanti: sunt substante care previn sau reduc formarea spumei;
- 10.Agenti de incarcare: cresc volumul fara a modifica valoarea energetica;
- 11. Emulsifianti: asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare;
- 12. Saruri de topire: determina distributia omogena a grasimilor si a altor componente;
- 13. Agenti de intarire: refac sau mentin tesuturile fructelor sau legumelor;
- 14. Potentatori de aroma: amelioreaza gustul si/sau mirosul existent;
- 15. Agenti de spumare: fac posibila formarea unei dispersii omogene a fazei gazoase;
- 16. Agenti gelatinizanti: dau textura unui produs alimentar prin formarea unui gel;
- 17. Agenti de glazurare: confera un aspect lucios sau actioneaza ca un strat protector;
- 18. Agenti de umezire: impiedica uscarea produselor alimentare;
- 19. Amidonul modificat: obtinut prin tratamente chimice din amidon comestibil;
- 20. Gaze de ambalare: sunt gazele introduse intr-un container inaintea, in timpul sau dupa plasarea unui produs alimentar in container;
- 21. Agenti de propulsare: sunt gazele care scot un produs alimentar dintr-un container;
- 22. Agenti de afanare: elibereaza gaz, marind astfel volumul aluatului sau al cocii;
- 23. Agenti de sechestrare: formeaza complecsi chimici cu ionii metalici;
- 24. Stabilizatori: mentin starea fizico-chimica a produsului alimentar;
- 25. Agenti de ingrosare: cresc vascozitatea unui produs alimentar;
- 26. Agenti de tratare a fainii: se adauga pentru a imbunatati calitatile panificabile.