Nu numai dragostea trece prin stomac

Oamenii de știință descoperă lucruri noi și interesante zi de zi. În ceea ce privește sănătatea și starea de bine, au fost descoperiți numeroși factori care le pot influența.
De exemplu, este deja un lucru foarte bine cunoscut faptul că un deficit de vitamina D în organism poate duce la apariția stărilor depresive, dar și la alte simptome la fel de serioase. Studiile au arătat că expunerea moderată la soare, suplimentele de vitamina D și alimentele care o conțin pot ameliora simptomele depresiei.

Cercetătorii au făcut o altă descoperire surprinzătoare în ultimii ani


Microorganismele care trăiesc în tractul digestiv pot avea un impact major asupra sănătății noastre digestive. Este vorba despre probiotice, acele bacterii bune care ajută digestia, contribuie la absorbția nutrienților din alimente și ne protejează tractul intestinal de bacterii nocive, care pot cauza infecții.

Organismul, în special sistemul digestiv, conține în mod natural probiotice, care nu sunt altceva decât bacterii cu un efect benefic asupra sănătății și echilibrului la nivel intestinal. Există un echilibru în corp între bacteriile benefice, adică probiotice, și bacteriile cu potențial nociv. Afectarea acestui echilibru poate contribui la apariția unui număr vast de probleme de sănătate.

În ultimii ani, experții și-au concentrat atenția asupra unui efect mai puțin cunoscut al probioticelor - au descoperit că aceste bacterii ar putea ajuta în tratarea unor probleme precum depresia și pot îmbunătăți starea de spirit.

Cum funcționează probioticele?


Probabil te întrebi cum pot influenţa starea de spirit aceste bacterii benefice pentru digestie. Mulți specialiști sunt de părere că există o conexiune strânsă între intestine, adica tractul intestinal, și creier. 

Această conexiune este cunoscută drept axa intestin-creier sau GBA (eng.: the gut-brain axis). Aceasta face legătura dintre sistemul nervos central, care include creierul și măduva spinării, și tractul gastrointestinal.

Specialiștii consideră că microorganismele care trăiesc în intestine, inclusiv probioticele, joacă un rol important în funcționarea axei GBA, intestin-creier. Iată cum:

- produc neurotransmițători care influențează apetitul, starea de spirit și obiceiurile legate de somn;
- reduc inflamația în corp, care este recunoscută ca factor ce contribuie la instalarea depresiei;
- îmbunătățesc funcțiile cognitive și răspunsul față de stres.

În afara acestor efecte extraordinare ale probioticelor asupra stării de spirit, bacteriile bune pe care le găsești în alimente precum iaurt, kefir, varza acră, borș, castraveți murați sau alte alimente fermentate te ajută să te simți bine și fizic. Ele reglează tranzitul intestinal, previn balonarea și ajută digestia.

Cum să incluzi mai multe probiotice în alimentația ta


Una dintre cele mai bune surse naturale de probiotice este iaurtul - cea mai simplă variantă de a include mai multe probiotice în alimentația ta zilnică. Acesta conține un număr mare de probiotice, care îți susțin sistemul digestiv și-ți oferă cele mai multe beneficii. În plus, iaurturile de băut sunt gustări rapide, răcoritoare, hrănitoare şi gustoase.

Așa că nu uita, prin stomac nu trece doar dragostea!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod