Cum să integrezi condimente în alimentația ta

Nu e niciun secret că alimentația cu care suntem obișnuiți este moștenită de familie în cele mai multe cazuri. Este adevărat că în copilărie avem tendința să evităm curiozități culinare, manifestând sindromul denumit în glumă “șnițel cu cartofi prăjiți“, însă dacă un astfel de obicei persistă după vârsta adolescenței, nu mai este în regulă.
Condimentele reprezintă o lume magică, cu reguli și condiții proprii. Efectele benefice ale condimentelor arată că există în natură un fel de catalog de stimulenți sau paleativi care corespunde tuturor simptomelor din corpul omenesc. Nu prea există afecțiuni care să nu aibă parte de sprijinul naturii în ceea ce privește ameliorarea sau chiar vindecarea. Integrarea condimentelor joacă un rol important pentru organismul tău și echilibrul bio-chimic, despre care nu suntem neapărat informate de acasă, iar explorarea culinară nu este marca fiecărui popor.
Din fericire, educația alimentară, gastronomică și nutrivită este ușor de accesat măcar odată devenită adult. 
 
Dacă ai strâns un număr mare de plicuri de condimente cu gândul că le vei folosi într-o zi, însă le-ai imobilizat în decorul bucătăriei tale de săptămâni întregi, există o soluție. Specialiști în condimente au propus să amesteci acele ingrediente pe care le neglijezi demult pentru a le transforma în combinații accesibile de pus în orice gătești: de la omletă la ciorbă sau fripturi complicate.
Uneori, unele scheme de gust sunt potrivite și pentru băuturi sau gustări, deci nu trebuie asociate numai cu mâncarea gătită după rețete complexe. O banală râșniță de cafea sau un mojar pot ajuta atunci când ne hotărâm să facem ordine în dulăpioare. 
 
Atunci când te pui pe combinat condimente, ai grijă să le adaugi pe rând la mâncarea în care vor ateriza. Trebuie să îți obișnuiești palatul și limba cu aroma respectivă pas cu pas. Poți să te joci și cu textura: anumite condimente pot rămâne întregi, altele merită pisate.
Rozmarinul, de pildă, este minunat atunci când rămâne cât mai aproape de forma lui inițială și doar uscat. Piperul, însă, este mult mai savuros și își împărtășește aroma mult mai plăcut dacă este pisat. 
 

Baza ideală de la care poți pleca sunt praful chilli (chiar și afumat), scorțișoara, feniculul, cuminul și chimenul. 

 
Printre felurile de mâncare pregătite să îți ofere o degustare delicioasă numai cu puțin ajutor din partea condimentelor se numără legumele trase la tigaie, omletele, salatele și sosurile. Poți să adaugi condimente chiar și în iaurt pentru a-l consuma cu mult mai multă plăcere, fără a-l accesoriza obligatoriu cu ceva dulce (de pildă fructe sau siropuri). 
 

adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod