Cum îți dai seama dacă un ou este proaspăt sau vechi

Cum îți dai seama dacă un ou este proaspăt sau vechi

Înainte de Paște cumpărăm mai multe ouă ca de obicei, fie pentru a le vopsi, fie pentru a le include în preparatele delicioase pe care le pregătim cu ocazia acestei sărbători.
Dar spre deosebire de alte alimente cărora le poți recunoaște prospețimea în funcție de aspect, acest lucru nu este posibil în cazul ouălor. 

Ouăle cumpărate din magazine au termenul de valabilitate înscris pe coajă. Dar în cazul ouălor cumpărate de la fermieri sau din târguri, este mai dificil să-ți dai seama dacă acestea sunt proaspete. 

Pentru a evita riscul de a consuma ouă vechi, poți încerca o metodă simplă care îți permite să le testezi prospețimea.

Metoda prin care să testezi ouăle


Vei avea nevoie doar de un bol adânc în care să pui apă rece. Apa trebuie să fie suficient de adâncă încât oul să se scufunde complet și deasupra lui să mai fie câțiva centimetri de apă. 

Cum să procedezi


Pune cu grijă un ou în apă și așteaptă câteva secunde pentru a observa ce se întâmplă. Dacă oul se scufundă și se așază pe o parte, atunci este proaspăt și este bun pentru consum.

Dacă oul se scufundă, dar rămâne "în picioare", în poziție verticală, poate fi consumat, dar ar trebui să faci asta cât mai curând.
Este un semn că nu mai poate fi păstrat mai multe zile.

Iar dacă oul nu se scufundă, ci plutește, este un semn că nu mai e bun pentru consum și ar trebui aruncat.

Cum funcționează


Coaja ouălor este semipermeabilă, iar pe măsură ce oul se învechește, lichidul din interior începe să se evapore și este înlocuit de aer. Cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât oul este mai vechi.

După cumpărare, ouăle se păstrează în frigider. Dacă de la data ouatului au trecut nouă zile, ouăle sunt considerate extra proaspete, după 9 zile de la data ouatului până la a 28 zi după data ouatului, ouăle sunt considerate proaspete, potrivit reprezentaților Asociației Pro Consumatori România (APC).

În România, în conformitate cu H.G.
nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor, pe fiecare ou trebuie să fie aplicat, prin ștanțare, un cod alfanumeric format din cifre și litere, care are următoarea semnificație:

1. sistemul de creștere al găinilor este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:

- cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;

- cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;

- cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;

- cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.

2.
un cod de două litere care reprezintă țara de origine (România – RO, Polonia – PL etc.);

3. un cod de două litere care reprezintă județul (Buzău – Bz, Bacău – Bc, etc.);

4. un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Totodată, se aplică, tot prin ștanțare, pe fiecare ou data durabilității minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Data durabilității minimale trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului. Cele două categorii de informații se aplică pe fiecare ou supus comercializării.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod