Crud sau gătit? Cum faci cele mai bune alegeri

Pentru diferite categorii de alimente te-ai întrebat adesea care este cea mai bună metodă de preparare? Crud sau gătit? Află ce opțiune ar trebui să alegi în ceea ce privește legumele.
Unele alimente își păstrează porprietățile nutriționale numai dacă sunt consumate crude, în vreme ce altele trebuie să fie gătite pentru a beneficia de vitaminele și mineralele pe care le conțin. Cu siguranță este mai ușor să nu gătești și să consumi direct legumele, dar acest lucru nu este recomandat în toate cazurile. Dacă știi cum să alegi între crud sau gătit nu vei economisi doar timp în bucătărie, ci vei acționa inteligent pentru stimularea imunității familiei tale și prevenirea îmbolnăvirilor. Înainte de a lua suplimente este important să analizezi meniul zilnic și să încerci să consumi mai multe vitamine pe cale naturală, selectând metoda potrivită de pregătire a alimentelor. Deși la prima vedere ți s-ar putea părea că toate legumele ar trebui consumate proaspete, există unele varietăți pe care este indicat să le gătești în prealabil pentru a maximiza conținutul de nutrienți.
Este adevărat că folosind focul pentru gătit conținutul de vitamina C ar putea fi afectat, însă există și alți nutrienți conținuți de legume de care organismul are nevoie pentru o funcționare optimă. 

 
Folosește următorul ghid atunci când ți-e greu să alegi între crud sau gătit:

 
1. Ce trebuie să gătești

Există câteva legume care trebuie gătite pentru a facilita preluarea nutrienților de organism. Astfel, sparanghelul trebuie întotdeauna fiert la aburi pentru ca tu să beneficiezi de antioxidanții din componența lui, în special de acidul ferulic, care neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi. În cazul morcovilor, gătitul face mai ușoară transformarea beta-carotenului în vitamina A, iar gustul va fi la fel de bun și dacă îi prepari la grătar sau la aburi. Roșiile coapte sau sosul pentru paste pe bază de roșii sunt benefice deoarece permit organismului să preia licopenul mult mai ușor.
Cu toate acestea, trebuie să fii atentă la timpul de fierbere sau coacere pentru că numai 2 minute de gătit scad conținutul de vitamina C al roșiilor cu 10%. Aceste 3 legume gătite sunt esențiale pentru a preveni efectele nocive ale poluării și pentru a crea un strat protector la suprafața pielii, care previne ridurile, acneea sau reacțiile alergice.

 
2. Ce este mai bine să consumi crud

Pe de altă parte, există o varietate de legume pe care este indicat să le consumi crude. Salata verde trebuie consumată întotdeauna crudă pentru că majoritatea nutrienților vor fi pierduți dacă o gătești. De asemenea, este mai bine să mănânci broccoli crud. În caz contrar nu vei beneficia de proprietățile de prevenire a cancerului, care se datorează glucosinolaților din componența acestei legume. Dacă îți plac preparatele cu usturoi, este important să eviți să-l gătești prea mult.
Potrivit specialiștilor, beneficiile alicinei, substanța care stimulează imunitatea și reduce nivelul de colesterol, se reduc semnificativ dacă fierbi usturoiul. Astfel, cel mai bine este să adaugi usturoi tocat după ce mâncarea este gata și să lași acoperit un minut sau să toci mărunt un cățel de usturoi la fiecare salată pe care o pregătești. Dacă ești la dietă, legumele crude te vor ajuta să reduci rapid numărul de calorii consumate, însă trebuie să crești cantitatea treptat, până când te obișnuiești să incluzi multe fibre în meniul zilnic. În caz contrar pot apărea diareea sau crampele abdominale.

 
Cum trebuie să păstrezi legumele

Unii nutrienți pot fi eliminați dacă legumele stau la căldură, însă conținutul de vitamine solubile în grăsimi (vitaminele A, D, E și K) nu va fi afectat. Cel mai bine este să cumperi produse locale, evitând riscul de a consuma pesticide sau conservanți.
În plus, dacă transportul durează foarte mult până când legumele ajung pe rafturile supermarketului, majoritatea nutrienților vor fi reduși semnificativ. Păstrează roșiile la temperatura camerei, nu în frigider, pentru a favoriza coacerea și creșterea conținutului de licopen.
Pregătește legumele exact înainte de masă pentru a reduce oxidarea și a savura mese aromate. Alege metode de preparare cu puțină apă sau chiar fără apă pentru a evita pierderea vitaminelor solubile în apă (complexul de vitamine B și vitamina C). Consumă legumele cu ulei de măsline extravirgin sau ca garnitură la peștele gras precum somonul ori macroul pentru a favoriza absorbția vitaminelor solubile în grăsimi.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod