Ajută alcoolul să dormi mai bine sau nu?

Te-ai obișnuit să savurezi un pahar de vin sau de bere la cină, dar oare te ajută alcoolul să dormi mai bine sau te ține treaz?
Berea, vinul sau whisky-ul sunt adesea asociate meselor gustoase, dar efectul lor asupra somnului este discutabil. Poate te-ai gândit adesea că un pahar de vin este ideal pentru a te relaxa după o zi lungă la serviciu și că te vei odihni mai bine după aceea, dar specialiștii consideră că efectele alcoolului asupra organismului sunt foarte complexe. Nu are doar efectul aparent de reducere a stresului, ci poate avea și consecințe nedorite, mai ales dacă îți dorești un somn odihnitor.

 
Iată care sunt consecințele consumului de alcool asupra somnului:

 
1. Alcoolul are efect sedativ, în primă fază

Consumul de alcool are un efect sedativ asupra întregului organism, intensifică somnolența și te relaxează. Din acest motiv te face să te simți mai bine după ce ai avut o zi aglomerată, plină de probleme.
Nivelul atenției și capacitatea de concentrare vor scădea și ai putea adormi foarte ușor dar oare chiar te ajută alcoolul să dormi mai bine?
Aceste lucruri se întâmplă din cauza faptului că alcoolul crește producția de adenozină, o substanță prezentă în toate celulele organismului, cu rol de neurotransmițător inhibitor.
Efectele adenozinei sunt apariția stării de somnolență și suprimarea emoțiilor prin încetinirea funcțiilor organismului. În urma studiilor de specialitate s-a constatat că 2-3 pahare de vin sau bere consumate seara te vor face să adormi rapid în prima parte a nopții.

 
2. În a doua etapă, alcoolul te trezește

Chiar dacă vei adormi fără probleme, această fază relaxantă nu ține foarte mult. De îndată ce efectul alcoolului asupra producției de adenozină se oprește este foarte probabil să te trezești și să îți fie foarte greu să adormi la loc. Din această cauză nu vei putea avea acel somn profund și liniștitor. În a doua parte a nopții vei deveni brusc foarte conștient de zgomotele din jurul tău și toate gândurile legate de poblemele pe care nu ai reușit să le rezolvi la serviciu vor reveni în forță.
A doua fază a somnului stimulează procesul de refacere a organismului după oboseala acumulată în timpul zilei, iar consumul de alcool nu îți dă șansa de a te odihni așa cum trebuie. Potrivit specialiștilor, dacă bei des vin sau bere seara și nu reușești să ai un somn profund timp de 2-3 săptămâni, vei începe să ai dificultăți de concentrare, iar memoria pe termen scurt ar putea fi afectată negativ. Încearcă să limitezi consumul de alcool pe timpul weekendului pentru a putea să fii mereu activ la serviciu, indiferent de problemele apărute.

 
3. Te face să te scoli mai des

Dacă ai consumat alcool va fi și mai greu să adormi la loc pentru că te face să mergi des la toaletă, datorită efectului diuretic. În general, consumul de lichide înainte de culcare te va face să te scoli noaptea pentru a merge la toaletă.
Astfel, dacă ai nevoie de un motiv de bază pentru care nu te ajută alcoolul să dormi bine, acesta este sculatul des. Fiind o substanță cu efect diuretic, alcoolul stimulează eliminarea mai rapidă a lichidelor din organism, astfel încât nu vei avea cum să dormi liniștit până a doua zi. Pentru a evita acest efect consumă alcool mai rar și redu gramajul. În acest fel nu va trebui să te scoli tot timpul, exact când ești aproape adormit.
 
Aceste concluzii nu impun restricționarea completă a alcoolului sau renunțarea la paharul de vin ori la berea favorită, însă trebuie să fii atent cât de des le consumi și în ce cantități. Următoarea dată când te uiți la un pahar de vin și te întrebi dacă te ajută alcoolul să dormi, vei ști deja ce se întâmplă. 
Dacă în ultima perioadă te-ai simțit mai obosit decât de obicei, nu da vina doar pe un program încărcat, ci analizează și ce ai consumat în fiecare seară.
Ai putea găsi o soluție rapidă pentru a te simți mai bine, prin modificarea meniului zilnic. Vei putea să te răsfeți în continuare în weekenduri, însă este bine să nu consumi alcool în fiecare seară pentru a preveni epuizarea, insomnia, anxietatea sau simptomele depresiei.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod