8 alimente pe care trebuie să le consumi după 50 de ani

Pe măsură ce înaintezi în vârstă trebuie să fii mai atent la meniul zilnic. Nu înseamnă că nu mai poți mânca nimic aromat, ci vei putea savura în continuare alimente gustoase, cu nutrienții adecvați pentru tine.
Dieta după 50 de ani nu se compune din interdicții, ci mai ales din alegeri benefice, care te vor ajuta să ai multă energie, să previi îmbolnăvirile și să-ți menții funcțiile cognitive. Odată cu trecerea timpului și masa musculară sau densitatea osoasă sunt afectate negativ, așa că este ideal să consumi alimente care te protejează de efectele nedorite.

 
Iată ce alimente ar trebui să consumi mai des dacă ai împlinit 50 de ani:

 
1. Sfeclă roșie

Este o legumă esențială pentru meniul tău. „Nu are doar un gust foarte bun, ci stimulează activitatea creierului, protejează inima și previne senzația de oboseală. Sfecla roșie este o sursă importantă de nitrați, care mențin circulația optimă a sângelui spre creier și previn demența. Nitrații sunt utili și pentru a regla nivelul tensiunii arteriale. Sunt trasformați de organism în oxid nitric și previn puseurile de tensiune prin dilatarea vaselor de sânge”, spune dr. Patricia Bannan, nutriționist. Rumenește și tu sfeclă roșie la cuptor pentru a avea o garnitură lângă fripturi sau adaug-o la salatele de fructe.

 
2. Semințe de floarea soarelui

Cine nu își dorește să aibă pielea netedă și un aspect tânăr cât mai mult timp? „În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că un consum combinat de vitamina E și vitamina C protejează pielea de efectele negative ale razelor ultraviolete. Semințele de floarea soarelui sunt o sursă excelentă de vitamina E și se pot combina foarte simplu cu o salată de spanac crud, care îți furnizează vitamina C, pentru a ameliora rapid aspectul pielii”, spune dr.
Natalie Rizzo, nutriționist din New York.

 
3. Nuci pecan

Nu sunt destinate exclusiv pentru praline sau plăcinte. „Persoanele care au trecut de 50 de ani trebuie să ia măsuri pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare. Nucile pecan oferă o combinație unică de grăsimi nesaturate, steroli din plante, fibre și flavonoide care transformă aceste nuci într-un remediu natural pentru protecția inimii. O porție de nuci pecan în fiecare zi previne bolile cardiace”, potrivit dr. Toby Amidor, nutriționist din New York.

 
4. Fasole uscată

„Odată cu înaintarea în vârstă riscul de boli cronice cum este hiperlipidemia, colesterolul ridicat sau diabetul de tip 2 crește. Un meniu bazat pe surse de fibre provenite din leguminoase cum este fasolea uscată reduce frecvența bolilor care vizează acumularea grăsimilor nocive și furnizează organismului doze utile de calciu, potasiu și fier”, explică dr. Emily Kyle, nutriționist din Rochester.

 
5. Quinoa

Iată o altă metodă de a crește consumul de proteine fără să mănânci multă carne. „Nu ai cum să greșești când alegi această sursă de proteine vegetale. Quinoa conține proteine complete, asigurând organismului toți cei 9 aminoacizi esențiali. Este mai utilă pentru a substitui carnea decât orezul brun. Folosește-o la supe, ciorbe, tocănițe, sosuri, piureuri și salate”, recomandă dr.
Dana Angelo, nutriționist.

 
6. Roșii

Poate că îți plac deja la salate, supe sau gustări dar știai că sunt esențiale pentru a preveni ridurile? Roșiile conțin licopen, un antioxidant care neutralizează efectele negative ale expunerii la soare. Corpul tău va prelua cel mai rapid licopenul din roșiile gătite, așa că include-le des în rețetele de brioșe, plăcinte, paste, sosuri sau tocănițe.

 
7. Struguri

„Boabele de strugure conțin 1.600 de componente naturale, printre care polifenoli și antioxidanți, oferind beneficii multiple dacă fac parte din meniul zilnic. Strugurii îți vor proteja vederea, creierul și articulațiile, iar fiecare porție nu are decât 90 de calorii, așa că merită să înlocuiești deserturile cu boabele aromate”, spune dr. Bannan.

 
8. Prune uscate

Vrei să-ți menții oasele puternice pe măsură ce trece timpul? „Între 5 și 6 prune uscate pe zi previn reducerea densității osoase. Scăderea masei osoase se poate accelera după vârsta de 50 de ani, așa că este ideal să începi să le consumi cât mai des. Nu conțin zahăr adăugat și stimulează digestia pentru că fiecare porție îți furnizează 3g de fibre”, spune dr. Erin Palinski, nutriționist.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată