8 alimente care te predispun la toxiinfecție alimentară

Nu lăsa alegerile alimentare nepotrivite să-ți strice vacanța pe care ai planificat-o tot anul. Află cum poți reduce riscul de toxiinfecție alimentară prin evitarea bacteriilor care cauzează probleme digestive.
La mare, la un grătar sau când mergi la un picnic precis vrei să savurezi alimente delicioase fără să ai probleme cu stomacul. Nu merită să-ți strici zilele însorite din cauza opțiunilor care cresc riscul de toxiinfecție alimentară, așa că selectează cu atenție ce decizi să consumi.

 
Iată ce alimente sunt riscante pentru sistemul digestiv:

 
1. Hamburgerii

Un hamburger zemos poate părea irezistibil, dar dacă nu vei găti carnea complet ai putea favoriza proliferarea bacteriilor. Nu trebuie să gătești prea puțin carnea pentru a preveni uscarea ei, ci este util să adaugi ciuperci și mai puțină sare pentru a te asigura că obții textura potrivită. „Poți folosi și ierburi aromatice cum ar fi busuiocul sau rozmarinul, care distrug bacteriile și vor reduce șansele de toxiinfecție alimentară. Nu folosi decât focul mediu pentru că o flacără prea puternică va usca bucata de carne, dar evită focul prea mic pentru că problemele digestive cauzate de gătitul insuficient al cărnii tocate sunt extrem de frecvente”, spune dr. Libby Mills, nutriționist.

 
2. Friptura de porc sau de vită

O friptură care nu este bine pătrunsă va deveni rapid o sursă de bacterii, mai ales pentru copii, persoane vârstnice sau adulți care au o imunitate scăzută. „Pentru a evita complicațiile digestive este bine să servești numai friptură bine pătrunsă. Poți evita uscarea cărnii dacă o marinezi înainte”, recomandă dr. Wesley Delbridge, nutriționist.

 
3.
Carnea de pui la grătar

Chiar dacă ți se pare că este gata repede, trebuie să fii atent să gătești bine carnea de pui la grătar pentru a elimina bacteriile nocive pentru organism. În niciun caz nu este recomandat să gătești carnea de pui alături de cea de vită sau de porc pentru că bacteriile pot migra spre diferite bucăți de carne, iar contaminarea crește riscul pentru sănătate. Dacă vrei să pui pe grătar carne de pui după cea de porc este indicat să-l speli înainte. 

 
4. Coastele de porc

Pentru că au oase este mai dificil să-ți dai seama dacă și carnea a ajuns la temperatura potrivită și bacteriile au fost eliminate în totalitate. Marinarea este utilă pentru că favorizează pătrunderea uniformă a cărnii.

 
5. Pepenele

Chiar dacă nu consumi coaja de pepene este esențial să o speli înainte de a tăia pepenele galben sau pe cel verde. „De fiecare dată când tai pepenele pornind de la coajă spre centru ai putea contamina miezul dacă nu ai spălat bine coaja. Pentru a preveni momentele în care îți este foarte poftă de pepene și uiți complet să îl speli cel mai bine este să pui pepenele sub un jet de apă rece înainte de a-l păstra în cămară sau la frigider”, recomandă dr. Mills.

 
6. Salatele care conțin cartofi sau ouă

Orice tip de salată care include ouă sau cartofi nu trebuie lăsată afară sau la temperatura camerei mai mult de două ore. „Nu este nevoie să verifici temperatura ingredientelor cu un termometru, ci pur și simplu să ai grijă să nu stea pe masă prea mult timp.
Servește-le când toată lumea este la masă și pune la rece tot ce a rămas cât mai rapid posibil. Utilizează recipiente cu fundul plat pentru a favoriza răcirea mai rapidă a ingredientelor și a evita contaminarea lor”
, spune dr. Mills.

 
7. Salatele cu ton

Când prepari o salată cu ton probabil că iei direct conserva cu ton, amesteci conținutul ei cu restul ingredientelor, pui salata în recipient și pornești spre picnic. Problema este că tonul avea temperatura camerei. Astfel, nu poți considera că salata era luată de la rece și ar putea apărea efecte nedorite. „Ține la frigider toate ingredientele cu cel puțin 24 de ore înainte sau prepară toată salata cu o zi înainte pentru ca aromele să se armonizeze și să previi toxiinfecția alimentară”, recomandă dr. Delbridge.

 
8. Ouăle umplute

În urma procesului de pasteurizare se elimină salmonella, dar prepararea ouălor umplute crește riscul de contaminare cu bacterii. „Vei fierbe ouăle, le vei decoji, le vei tăia și vei adăuga umplutura. După ce sunt fierte ouăle vor fi atinse de cel puțin încă 4 ori, iar contaminarea cu bacterii poate apărea oricând. Spală-te des pe mâini pentru a preveni afecțiunile digestive”, spune dr. Mills.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată