scări sport alergare

Studiu. Urcatul scărilor ajută la păstrarea „tinereții“ creierului

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
Urcatul zilnic al scărilor ajută la menţinerea tinereții creierului uman, iar efortul nu trebuie să fie prea mare: două etaje pe zi ar fi suficiente.
Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători canadieni care și-a publicat studiul în revista Neurobiology of Aging.

Până acum toți erau de acord că acest tip de mișcare este excelent pentru menținerea formei fizice. Însă studiul condus de Jason Steffener de la Universitatea Concordia din Montreal a arătat un nou avantaj pentru cei care nu evită să urce scări.
Cu cât cineva urcă mai multe scări, cu atât creierul său va părea mai "tânăr" în plan strict fizic. Cine face acest lucru toată viața prezintă o scădere a vârstei creierului cu 0,58 ani, relatează site-ul directmatin.fr, citat de Agerpres.

Până să ajungă la această cifră precisă, echipa profesorului Steffener a examinat creierele a 331 de adulți, utilizând imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), metodă ce permite măsurarea volumului de materie cenușie din creier.

Îmbătrânirea este caracterizează printr-o pierdere vizibilă de materie cenușie.
Echipa a comparat volumul cerebral al participanților în funcție de câte ori au urcat scările zilnic.
Rezultatul evident a fost că, cu cât o persoană urcă mai multe etaje pe zi, cu atât creierul său rămâne mai "tânăr".

Concluziile studiului ar trebui să îi convingă pe amatorii de urcat cu liftul să mai urce și pe scări pentru a încetini îmbătrânirea creierului.

Cercetarea mai arată că, cu cât un om are mai mulți ani de studiu, cu atât creierul lui rămâne mai tânăr, câștigul fiind și mai mare decât în cazul mișcării pe scări: 0,95 ani pentru fiecare an de studiu terminat.
Sfatul site-ului menţionat de Agerpres pentru cei care vor să își păstreze tinerețea creierului este, prin urmare, să învețe cât mai mult și să urce scări.


Foto: Depositphotos
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Vasile pe 3 Aug 2016, 15:02
    Deci asa...

    Cel mai interesant este ca articolul spune cu subiect si predicat ca scoala nu prosteste, dimpotriva, in anumite cazuri e mai eficienta decat exercitiile fizice. Deci un sfat gratuit pentru tinereii care ard gazul "la sala" toata ziua, dar nu sunt in stare sa lege doua vorbe: bai baieti, puneti mai bine mana pe carte, faceti ceva util cu viata voastra, ca muschii se lasa dupa 40 de ani oricata sala faceti, pe cand mintea poate functiona peste 70 de ani!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod