Chiar și o felie de bacon poate crește riscul de cancer. Studiu

iulia-mirica
Chiar și cantitățile mici de carne roșie și procesată, cum ar fi o felie de bacon pe zi, pot crește riscul de cancer intestinal, potrivit unei noi cercetări.

Riscul de cancer poate crește chiar și cu o felie de bacon


Ultimul studiu realizat de Universitatea Oxford și finanțat de Cancer Research Uk confirmă faptul că este nociv consumul de carne roșie. Dar cât de mare este riscul? Iată ce ar trebui să știi despre acest subiect!

Cercetătorii au analizat datele de la aproximativ o jumătate de milion de persoane implicate în studiul UK Biobank. În cei șase ani de studiu, au descoperit că 2.609 de persoane au dezvoltat cancer intestinal.

Oamenii de știință au estimat că un consum de 3 felii de bacon pe zi în loc de una ar putea crește riscul de cancer intestinal cu 20%. Pentru fiecare 10.000 de persoane din studiu care au consumat 21 de grame de carne roșie prelucrată pe zi, 40 au fost diagnosticate cu cancer intestinal.
Corelația pentru cei care au mâncat 76 de grame pe zi a fost de 48 de persoane din 10.000. 76 de grame de carne roșie gătită reprezintă aproximativ jumătate de friptură. O felie de bacon are aproximativ 23 de grame de carne procesată.

Însă nu se știe sigur care este limita pe care ar trebui să o respecți. Din cele 41.804 de cazuri de cancer intestinal observate în fiecare an în Marea Britanie, 5.400 ar putea fi prevenite dacă oamenii nu ar consuma carne procesată deloc. Acest studiu arată că un consum ridicat de carne prezintă și un risc crescut de a face cancer. Evident, și viceversa este adevărată.
Cu cât mănânci mai puțină carne roșie, cu atât mai puțin este posibil să faci cancer intestinal. Însă fumatul prezintă un risc mult mai mare, provocând apariția a 54.300 de cazuri de cancer în fiecare an.

Studiile arată că oamenii mănâncă prea multă carne roșie și procesată. Iar experții sfătuiesc oamenii să reducă acest consum periculos. Mai exact, le recomandă persoanelor care mănâncă mai mult de 90 de grame de carne procesată pe zi să reducă aportul la 70 de grame.

Există unele beneficii care vin din aportul de carne roșie - fiere și proteine. Oamenii pot consuma carne și pot rămâne sănătoși. Ce face periculos consumul de carne? Carnea procesată este modificată pentru a-și extinde durata de viață sau pentru a-și schimba gustul.
Se crede că produsele chimice implicate în procesare ar putea crește riscul de cancer. Temperatura de gătit ridicată, cum ar fi cea de la grătar, poate duce la apariția substanțelor chimice cancerigene.

Când vine vorba de carnea roșie, cum ar fi carnea de vită, de miel sau de porc, există păreri că una dintre proteine (cea care îi conferă culoarea roșie) poate deteriora intestinul atunci când este descompunsă. Dar experții încă încearcă să înțeleagă pe deplin legătura.

Studiul acesta este o analiză aprofundată a legăturii dintre aportul de carne și cancerul intestinal.
Rezultatele confirmă concluziile anterioare potrivit cărora consumul de carne roșie și procesată crește riscul de apariție a cancerului colorectal. Studiul arată, de asemenea, că fibrele dietetice reduc riscul de cancer colorectal. Un consum ridicat de fibre este recomandat, chiar dacă există substanțe nutritive sănătoase din carnea roșie, cum ar fi vitaminele D și B, proteinele, fierul și zincul.

O serie de factori de stil de viață are un impact semnificativ asupra riscului de cancer intestinal. Este vorbă despre vârstă, genetică, lipsa fibrei dietetice, inactivitatea și consumul ridicat de alcool.

Studiul a fost publicat în International Journal of Epidemiology.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată