energie

De ce te electrizezi mai mult în timpul sezonului rece?

Împreună cu răcelile și gripa, sezonul rece vine cu încă un lucru neplăcut - micile șocuri electrice statice. Vrei să știi de ce te electrizezi mai mult în timpul sezonului rece? Iată care este explicația!

Care este motivul pentru care te electrizezi mai mult în timpul sezonului rece?


Electricitatea statică reprezintă acumularea încărcăturilor electrice pe un material. O sarcină electrică se poate acumula prin frecarea dintre două materiale care sunt izolatoare, cum ar fi frecarea părului de un balon. Unul dintre obiecte va pierde electroni și va avea o încărcătură pozitivă, în ce celălalt va câștiga electroni și va avea o încărcătură negativă. Sarcinile vor să se echilibreze din nou, așa că, dacă atingi un conductor, cum ar fi o clanță de metal sau robinetul de apă, încărcătura se va descărca și vei ajunge să te electrizezi.

Însă ce legătură are vremea cu acest fenomen? Energia electrică nu poate trece prin aer, deoarece este un izolator electric.
Vaporii de apă din aer conduc electricitatea, permițând oricărei încărcături de pe corp să se disipeze în aer. Dezechilibrul electric tinde să facă mai ușor saltul între tine și conductori în timpul lunilor reci, deoarece aerul mai rece are mai puțin vapori de apă decât aerul cald de vară. În plus, trebuie să te gândești și că este posibil să fii sub multe straturi de haine, fibre artificiale și blană. Aceste materiale sunt notorii pentru energia statică, în special în comparație cu bumbacul pe care îl porți vara.

Există câteva trucuri pe care le poți aplica pentru a opri această electrizare constantă.
Poți renunța la hainele de lână, dacă poți suporta frigul, și păstra în garderoba ta doar haine de bumbac. În plus, dacă descarci frecvent dezechilibrul acesta prin contactul cu un obiect metalic, șocul probabil că va fi mai puțin sever. Poți lua în considerare și achiziția unui umidificator al aerului în casă.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod