Știai că există zăpadă roz? Arată spectaculos, dar este un semnal de alarmă al naturii!

de Georgiana Dorobanțu, 6 Februarie 2018

În ultima perioadă, pe rețelele de socializare au început să apară peisaje montane uimitoare, acoperite cu zăpadă roz.
Astfel de imagini sunt perfecte pentru a strânge sute de like-uri și comentarii pe Instagram, iar în ciuda aspectului său "artificial", zăpada roz este cât se poate de reală și naturală.

Potrivit New York Times, citat de housebeautiful.com, zăpada roz, care a primit denumirea de "zăpada pepene roșu", apare atunci când razele soarelui încălzesc zăpada și aceasta începe să se topească.Temperaturile scăzute și prezența apei în stare lichidă se pare că este mediul ideal pentru dezvoltarea unui anumit tip de alge, numite Chlamydomonas nivalis. Acestea se înmulțesc rapid în aceste condiții și oferă zăpezii nuanța roz, care atrage apoi mai multă lumină și accelerează procesul de topire. 


Fenomenul are numeroase denumiri, de la zăpadă de alge, zăpadă roșie sau chiar zăpadă sângerie și a fost observat pe tot globul, inclusiv în Munții Stâncoși din Statele Unite, în Himalaya, zona Arctică și Antarctica. Dar culoarea interesantă nu este singurul motiv pentru care acest fenomen atrage atenția.
Este, de fapt, o problemă destul de serioasă, care accelerează procesul de topire a zăpezii și a ghețarilor vechi de sute de mii de ani.Într-un studiu publicat în iunie 2016, cercetătorii avertizează că zăpada roz joacă un rol crucial în scăderea nivelului de albedo, care este cantitatea de lumină sau radiații reflectată de o suprafață. Iar acest lucru are ca efect accelerarea ratei de topire a ghețarilor. Zăpada roz devine astfel un motiv serios de îngrijorare și un alt semnal important al schimbărilor climatice prin care trece planeta din cauza încălzirii globale.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;