Fumatul rupe inima: Imaginile care ar trebui să-i sperie pe fumătorii înverşunaţi

Un clip video care are rolul de a-i face pe fumătorii înverşunaţi să renunţe la ţigări arată efectul devastator pe care îl are tutunul asupra inimii.

Filmuleţul de 30 de secunde realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată la început o inimă care bate încet, iar cei care îl urmăresc sunt întrebaţi dacă erau conştienţi că tutunul este o cauză majoră a bolilor de inimă. Apoi inima din imagini bate tot mai repede şi fumul iese din ce în ce mai mult din valve, arătând că organul nu mai face faţă la stresul la care este supus.

Clipul difuzat de OMS, pe 4 iunie, de Ziua Mondială Fără Tutun, are rolul de a-i convinge pe fumători să renunţe la acest obicei periculos pentru sănătate.

Fumatul este principala cauză a deceselor provocate de bolile de inimă.

Cu 17% din totalul deceselor înregistrate la nivel mondial, bolile cardiace reprezintă cel mai răspândit factor de mortalitate din lume, notează agenţia Ferrari.  

Dr. Tedros Adhanom, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a atras atenţia asupra legăturii dintre fumat şi bolile de inimă: "Cei mai mulţi oameni ştiu că fumatul provoacă cancer şi boli de plămâni, dar mulţi nu sunt conştienţi că tutunul provoacă boli de inimă şi infarct. De Ziua Mondială Fără Tutun, OMS atrage atenţia asupra faptului că fumatul nu provoacă doar cancer, ci rupe efectiv inimile.
Câţi oameni ucide fumatul? Se ştie că tutunul ucide peste şapte milioane de persoane în toată lumea, în fiecare an, inclusiv 890.000 de fumători pasivi. Dar mulţi nu-şi dau seama că jumătate din aceste morţi, în jur de trei milioane, se datorează bolilor de inimă, inclusiv atacurilor de inimă"
, a spus oficialul.

Cum distruge fumatul inima? Fumul de ţigară conţine peste 7.000 de substanţe chimice care blochează arterele şi distrug vasele de sânge, iar nicotina, substanţă care provoacă dependenţa, contribuie la creşterea presiunii sanguine.

Fumatul duce la răspândirea unor subtanţe periculoase, precum monoxidul de carbon, care înlocuieşte oxigenul în sânge, reducând nivelul de oxigen care ajunge în inimă.

Multe ţări au adoptat politici restrictive împotriva fumatului, însă alte state nu iau măsuri împotriva acestui pericol la adresa sănătăţii. Potrivit OMS, un studiu realizat în China a arătat că peste 60% din populaţie nu ştie că fumatul provoacă boli de inimă, iar în India şi în Indonezia, peste jumătate din adulţi nu ştiu de acest pericol.


Foto: Hepta

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
5 Iunie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod