înţepătură

6 tipuri de înțepături de insecte din această vară și cum le poți trata

Vara îți petreci mai mult timp în aer liber, ceea ce înseamnă că insectele au mai multe oportunități de a te înțepa sau ciupi. De cele mai multe ori, vei observa o zonă mică roșie care poate fi puțin inflamată, provocând și mâncărimi.
Aceste simptome de înțepături de insecte pot fi tratate cu ușurință cu creme și antihistaminice. Ocazional, înțepăturile pot provoca reacții alergice, care duc la edem sever și dificultăți de respirație. Iată câteva sfaturi care te ajută să identifici și să tratezi înțepăturile de insecte din această vară!

Cum poți recunoaște diferite tipuri de înțepături de insecte?


1. Înțepături de păianjeni


Există mii de tipuri de păianjeni, care sunt arahnide din punct de vedere tehnic, nu insecte. Însă numai două tipuri pot provoca probleme serioase și foarte rar întâlnite - văduva neagră și relicva maro. De cele mai multe ori, vei vedea un punct roșu care te doare și te mănâncă atunci când te înțeapă un păianjen. Foarte puțini oameni suferă de dureri severe și crampe de la mușcătura văduvei negre. Cele mai multe mușcături de păianjen sunt neveninoase și pot fi tratate acasă. Spală zona cu săpun și apă și aplică un unguent cu antibiotic. Apoi folosește o compresă rece pentru a ameliora durerea și umflăturile.
De asemenea, și antihistaminicele pot ajuta la reducerea durerii.

2. Înțepături de țânțari


Țânțarii sunt cunoscuți pentru faptul că răspândesc boli. Deși, de cele mai multe ori, vei simți mâncărimi și vei avea pielea roșie, țânțarii se hrănesc cu sânge și pot transmite diferite boli, inclusiv malaria, febra galbenă, virusul Zika. Orice lucru care se hrănește cu sânge poate răspândi boli, iar țânțarii sunt cel mai bun exemplu. Oameni pot avea reacții alergice severe la înțepăturile de țânțari, incluzând urticarie, blistere, vărsături și dificultăți de respirație. Dacă se întâmplă acest lucru, consultă un medic. De asemenea, consultă un medic dacă ai febră, dureri de cap sau orice alte semne de infecție după o înțepătură.

3. Mușcături de căpușe


Căpușele sunt aproape la fel de celebre precum țânțarii pentru răspândirea bolilor. Acestea pot transmite printre altele boala Lyme, West Nile, Rocky Mountain și tularemia. Riscul pentru fiecare boală răspândită depinde de zona geografică.
Cele mai multe dintre aceste boli au simptome comune. Toate au simptome asemănătoare gripei, iar unele au și erupții cutanate. Dacă pacienții au observat că au o căpușă atașată de pielea lor, trebuie să meargă la medic dacă au simptome asemănătoare gripei în termen de trei săptămâni de la mușcătură. Majoritatea mușcăturilor de căpușe pot fi tratate cu antibiotice, dar trebuie să fie diagnosticate în mod corect în primul rând.

4. Mușcături de purici


Puricii sunt, de obicei, ocupați cu pisicile și câinii, dar pot ajunge și pe pielea oamenilor. Vei vedea niște semne roșii umflate dacă ești mușcat de purici. Adesea, vor fi trei semne împreună, de obicei pe picioare și glezne. Este important să nu scarpini mușcăturile de purici. Puricii își lasă excrementele atunci când te mușcă, iar mâncărimile și scărpinatul pot introduce bacteriile în piele și provoca o infecție. Mâncărimea este principalul simptom al mușcăturii de purici. Dar dacă ești alergic este posibil să ai și probleme de respirație.
Mușcăturile infectate se umplu cu puroi. Antihistaminicele orale și unguentele topice sau loțiunile te pot ajuta să scapi de prurit și reacțiile alergice. Băile calde cu o soluție de fulgi de ovăz te pot ajuta, dar nu face dușuri sau băi fierbinți, deoarece acestea pot agrava mâncărimile. În general, puricii sunt mai mult un motiv de enervare decât o amenințare la adresa sănătății, dar în anumite zone, cum ar fi New Mexico, pot transmite ciumă și alte boli periculoase pentru viață.

5. Mușcături de furnici


Dintre toate varietățile de furnici, mușcăturile furnicilor de foc pot fi cele mai rele. Acestea sunt foarte agresive și înțeapă și mușcă într-un cerc mic. Mușcăturile de furnici nu sunt doar dureroase, ci provoacă și mâncărimi. De asemenea, se pot înroși, umfla și umple cu puroi. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să speli zona mușcăturii cu apă și săpun. Apoi să pui gheață într-un prosop, pe care să îl ții câte 10 minute pe mușcătură. Antihistaminicele pot ameliora mâncărimile.
Atât timp cât nu ești alergic, îți vei reveni în câteva ore sau, dacă ai ghinion, în câteva zile. Dacă ești alergic, poți avea probleme cu respirația sau simți că gâtul se inflamează și ritmul cardiac crește. Dacă se întâmplă acest lucru, adresează-te medicului tău sau mergi direct la urgențe!

6. Înțepături de păduchi


Păduchii sunt mai des întâlniți la copii decât la adulți, deoarece copiii au mai multe șanse de a-și pune capul lângă un alt copil. Acest lucru ajută păduchii să se răspândească de la un cap la altul. Păduchii pot provoca mâncărimi, în special pe scalp, urechi și gât, după ce își depun oăule. După ce ies din ouă, ar putea arăta ca mătreață pe scalp. Însă mâncărimile reprezintă un semn că ai păduchi. Aceștia nu poartă nicio boală, dar sunt neplăcuți. Șampoanele speciale prescrise de medic te pot ajuta să scapi de păduchi.

 

Sursa: Time

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod